Събитието е част от Фестивала на светлините

София е завладяна от светлини в последните три дни. Шоу спектакълът събира хиляди хора пред НДК, Народния театър „Иван Вазов“ и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. В чест на днешния ден - празникът на Европа, сградата на Националната галерия „Квадрат 500" отправи послание за мир.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Стана традиция Европейският парламент в България да отбелязва 9 май, Деня на Европа, с триизмерно видео мапинг шоу. Тази година светлинният спектакъл се нарича „Представи си“ и е посветен на темата за мира и основните европейски ценности. Платно за спектакъла на светлините е сградата на Националната галерия „Квадрат 500".

За първи път: Емблематични сгради в София „оживяват” с 3D мапинг (ВИДЕО)

Идеята на видео спектакъла е да провокира емоциите на зрителите - от най-тъмните - до най-светлите. „Пета година отбелязваме деня на Европа с нещо по-различно, по-иновативно, което не се вижда всеки ден, за да отправим поглед към бъдещото, а не да се вторачваме в миналото”, заяви Теодор Стойчев - ръководител на Бюрото на ЕП в България.

 

 

Спектакълът отправя послание за мир. „Ценности, които са много важни да си ги припомним и днес в контекста на войната в Украйна, ценности - като свободата на словото, свободата на изразяване, демокрацията, правовата държава. Въобще - правата на човека, които са залегнали в основата на ЕС и европейския проект”, добавя Стойчев.

Събитието се провежда в рамките на Фестивала на светлините, който преобрази емблематични сгради в София като Народния театър, НДК и Националната библиотека. „Виждам, че има десетки хиляди хора, които се разхождаха в тези три дни до днес между различните инсталации, наслаждавайки се на хубавото време. Искахме да дадем нещо различно на София - един фестивал, които да не е традиционна форма на изразяване на изкуство”, коментира Теодор Стойчев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.