"За" и "против" демонтажа на монумента

Навръх 9 май паметникът на Съветската армия осъмна боядисан в цветовете на украинското знаме. Малко по-късно се сблъскаха противници на монумента и въоръжаването на Украйна с представители на "Безсмъртния полк".

Организатори са Кубер Сапарев и Георги Драганов. Според Сабарев надписът, че паметникът е от признателния български народ не е истина. "Вдигнахме транспарант "Не предавай Македония", защото СССР са отговорни за обезбългаряването", смята той.

Драганов от своя страна заяви, че паметникът трябва да се премести в музей, за да бъде градината деполитизирана, а не той да ги разделя. "Това е ежедневна провокация към всички граждани на София", сподели той.

Нарисуваха украинското знаме върху Паметника на Съветската армия (СНИМКИ)

По думите на Станислав Младенов, член на ИБ на БСП, действията са били фашистки и скандиранията са били непристойни. "Намирам проявата за некултурна проявата, близка до хулиганство", посочи той.

А Борис Цветков, председател на гражданския съвет на "Български антифашистки съюз" е категоричен, че демонтаж на паметника е невъзможен, а такива има в редица европейски столици.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.