Сринати са мол и няколко склада. В обектите има пострадали служители

Русия удари Одеса с крилати ракети. Сринати са мол и няколко склада. В обектите има пострадали служители. Освен разрушенията и жертвите, войната в Украйна вече предизвиква криза за храни по света. Световната банка алармира, че цени на основни стоки могат да скочат до 37%

Няколко крилати ракети удариха Одеса в понеделник и вторник. Черноморският град, определян в миналото като перлата на Руската империя, сега е мишена на войските на Путин. Управата каза, че напълно разрушени са 5 сгради.

Румен Радев и Милош Земан: Войната в Украйна изисква общи европейски решения

“Този път бяха изстреляни 7 ракети. Оставаме с впечатлението, че са по-стар модел, може би произведени още по съветско време. Вероятно врагът привършва запасите. Разрушенията са сред цивилни сгради, далеч от всякакви военни обекти”, каза Наталия Хуменюк,  говорител на оперативното командване на окръг “Юг”. 

Въпреки постоянния обстрел, повечето военни експерти смятат, че към този момент руската армия няма капацитет да изпълни първоначалните планове и да превземе Одеса. Руснаците продължават да не успяват и в опитите си да пробият отбраната на Изток. В Донбас тежките сблъсъци продължават, но фронтът остава практически статичен от седмици.

Гръцка медия: САЩ искат Атина да изпрати оръжие и бронирана техника в Украйна

А президентът на Украйна се обърна към парламента на Словакия. Володимир Зеленски благодари на страната за изпратеното оръжие и ги призова да подкрепят ембаргото срещу руския петрол, предложено от Европейската комисия.

"Украйна научи този урок по трудния начин. Нека нашите приятели на правят същата грешка. Руските енергийни ресурси не са просто стока. Струва си да се откажете от тях. Защото на практика става дума за свободата ви. И да - защитата на свободата струва скъпо", каза Зеленски.

Унгария, Словакия, Чехия и България искат различни отсрочки от предвиденото ембарго на руския петрол. Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен отиде в Будапеща, за да преговаря с унгарците. Президентът на Франция Еманюел Макрон също обяви, че е говорил с премиера Виктор Орбан по въпроса. Засега няма единна позиция на 27-те за ембаргото.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.