Той се отменя за следващата сряда

Превозвачите отмениха протеста си в София, който трябваше да се проведе в сряда. Причината – напрежението между тях и полицията от снощи.  Униформените сложиха край на недоволството на булевард „Цариградско шосе” преди 22 часа като настояха камионите да се изтеглят. Протестиращите нарекоха тези действия „провокация”. Така националният им протест остава  за 18-ти май. Ивелина Драгнева разказва.

Точно в 8 тази сутрин камиони и автобуси бяха дали заявка, че ще блокират първо входа, а след това и центъра на София. При засилено полицейско присъствие, на протест дойдоха шофьорите на 10 тира. 

“Ние дойдохме тази сутрин, защото снощи до 1 часа щабът ни заседаваше и трябваше да преценим дали да протестираме днес или не. Взехме рационалното решение да не допускаме провокации”, заяви Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

 

"Днес протест на превозвачите няма да има. Очевидно правителството не ни иска на законоустановените протести. Имаме всички надлежно издадени документи". Това заяви Димитър Димитров, който е един от организаторите.

Решението за отмяната на днешния протест дойде след напрежение между превозвачите и полицията във вторник вечерта. Според тях, униформените са ги “заплашвали, че ще отнемат книжките им, ако не си тръгнат”. Така – протестът остава за следващата сряда. 

Протест на превозвачите парализира трафика в цялата страна (ОБЗОР)

Припомняме, че протестите на превозвачите, зпочнали във вторник, продължиха до късно вечерта. Тежките автомобили не бяха допуснати до центъра на столицата. Около 20:30 часа се стигна и до напрежение. Служители на реда са отишли при протестиращите и са им искали документи за проверка. Заплашили ги, че ще им напишат актове, ако не си тръгнат. Една част от тях напуснали протеста. След полицейско разпореждане, в което се казва, че след 22 часа превозните средства трябва да освободят пътните платна, протестиращите са се изтеглили.

„Искам да призова министър Рашков да излезе и да каже кой вчера разпореди да не бъдем допуснати в центъра на София – той ли го е направил или някой друг, който няма правото да прави това”, каза още Димитров.

От бранша продължават да настояват акцизът на горивата да бъде намален, да се премахне биодобавката, да се замразят планираните увеличения на тол таксите и обхвата на системата. Настояват и за министерски оставки.

„Очаквайте скоро нови протестни действия”, добави Димитър Димитров.

Въпреки че организаторите казаха, че протест няма да има, на входа на София към 8 часа имаше десетина камиона. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Шофьорите им са разбрали, че протестът отпада и след инструкции те се изтеглиха, а движението беше освободено.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.