Това каза председателят на КТ "Подкрепа"

„Не се разбрахме с министъра на енергетиката, защото разговорът беше идиотски”. Така президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов коментира състоялата се по-рано през деня среща между работодателските организации и Александър Николов.

На 18 май се очаква служителите в столичния градски транспорт да протестират в 8 часа сутринта. Ще бъдат блокирани възлови кръстовища в София. За това алармира Манолов като призова всички родители на зрелостници в столицата да заведат децата си по-рано на матурите. Той подчерта, че в същия ден се очаква и още един протест – този на работниците в спрения ТЕЦ „Марица 3” в Димитровград. По думите му това е плод на „малоумно поведение” от страна на властите.

Сандов: Някои ТЕЦ-ове трябва да намалят работата си

„Работещите в ТЕЦ-а дойдоха до София заради това, че МОСВ им е затворило предприятието. Две седмици нищо не се случва по въпроса. Имаше писмо от Министерство на енергетиката към Министерство на околната среда и водите, да кажат на тези хора какво трябва да направят, за да им пуснат ТЕЦ-а и да им позволят през това време той да работи на минимална мощност. Нищо от това не се случи. Днес, когато гората дойдоха в София да протестират, беше издадена заповед, с която разрешиха ТЕЦ-ът да възобнови дейността си. И когато хората не проведоха протеста си и се върнаха, тази заповед беше отменена. Извинявайте, но това е малоумие”, каза президентът на КТ „Подкрепа”.

Синдикалистът твърди, че България има 36 млрд. лв. резерв над изискуемото за влизане в еврозоната. Той предложи парите да се прехвърлят в Сребърния фонд.

„Единият вариант е тези пари да ни ги вземат и те да потънат в Европейската централна банка, какъвто изглежда е планът. Другата възможност е с тези 36 млрд. лв. България да свърши някои полезни неща”, каза Манолов.

Той коментира и посещението на премиера Кирил Петков в САЩ, на което министър-председателят е договорил евтин газ от Щатите.

„Не знаем тази по-ниска цена къде ще бъде. Дали на терминала, където ще пристигне газът, или на газомера на българския потребител. Това не се изяснява, а е нещо много сериозно”, подчерта Димитър Манолов.

Председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова увери, че превозвачите са отговорни хора и ще направят така, че учениците да отидат необезпокоявани на матурите на 18 май. За тогава е предвиден националният протест на бранша.

„В 9 часа започват матурите, тогава ще започне и нашият протест”, каза в ефира на „Денят на живо” Милтенова.

По думите й транспортният министър Николай Събев се среща с представители на превозвачите, но това не са тези, които протестират. Председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи заяви, че протестиращите не са имали среща с ресорния министър до този момент. Тя подчерта, че протестът няма политически искания, а оставката на Събев искат заради липса от отношение от негова страна към бранша.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.