Сред предложенията на четирите формации в управлението са намаляване на ДДС за основни храни

Дори да има поскъпване на цената, която КЕВР дава, то ще е за следващия месец. Това заяви Ивайло Мирчев от “Демократична България” преди да влезе на извънредния експертен коалиционен съвет. 

Цената на природния газ до края на годината ще бъде по-ниска, отколкото беше от януари до април, каза Мирчев и допълни, че “това е нормално, след като изведнъж се спира газа с по-малко от 24 часа предизвестие, но след това цената ще падне”.

 

 

Според депутата обсъждането на мерките може да приключи още тази вечер, а те бъдат обявени в началото на следващата седмица. 

За пенсионерите със сигуснортст ще има добвка от 60лв, която ще бъде преформулиран като “антиинфлационна добавка”. Обсъждахме и 50 лева на дете. Но нищо не е финално все още. Желанието ни е да свършим работа”, каза Кирил Симеонов от ИТН. 

 

 

Коалиционните партньори се събират на втора среща в Министерство на финансите в петък вечерта. Темата на срещата е пакетът от антикризисни мерки заради високата инфлация, който трябва да бъде оповестен следващата седмица. Очаква се те да са в размер на 1,5 - 2 милиарда лева.

Сред предложенията на четирите формации в управлението са намаляване на ДДС за основни храни, директни помощи за част от домакинствата, таван на цените за част от стоките и суровините. Подготвя се и схема, която да намали цените по бензиностанциите за определено количество горива за физическите лица.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.