Вижте какво още каза той за „Събуди се"

Настояваме да има компенсации заради цените  на електроенергията и природния газ. Искаме да има яснота и предвидимост. Това заяви председателят на  Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов.

„Силно се надяваме да ни да дадат компенсации, за да можем да запазим цените на стоките ни и обществото да бъде предпазено от допълнителна инфлация”, каза още той.

Припомняме, че в петък Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цената на природния газ. От 1 май синьото гориво ще струва 162,17 лв./MWh  (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

КЕВР утвърди цената на природния газ за месец май

„Първоначално беше анонсирано, че вероятното увеличението ще бъде 35%, но трябва да се знае, че по наша информация, ако бяха запазени доставките от „Газпром” цената щеше да е 123 лв. Т.е. тези 162 лв. спрямо тези 123 лв. е 31-31% увеличение”, коментира Стаменов.

„Затова сега ние ще претендираме да имаме компенсация до цената на микса между Азербайджан и „Газпром”, която за май трябваше да бъде 123 лв.”, добави той.

И отправи критика към „Булгаргаз” за забяване в изчисляването на газовия микс за месец май, което, по думите на Стаменов, поставило предприятията в ситуация да работят „на сляпо”. „Днес е 14 май. Според вас ние как можеше да знаем, че цената ще е 162 лева? Последната цена, която ни беше известна е 142 лева. Ние настояваме точно за това - да има яснота и предвидимост, а не да ни сервират поредно повишение на цените, без да сме го знаели 15 дни", каза Константин Стаменов.

Според него заради кризата с цените на природния газ както у нас, така и в Европа, темата за местен добив трябва да се постави на първо място. „Трябва да се обсъдят възможностите за премахване на мораториума върху добив на газ в България и ограниченията за конвенционален и шистов газ”, посочи председателят на  Българската федерация на индустриалните енергийни.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.