Премиерът коментира актуални теми в специално интервю за NOVA

В специално интервю за NOVA премиерът Кирил Петков даде допълнителна яснота за това кога ще пристигнат корабите с американски втечнен газ. Министър-председателят призова хората за спокойствие, защото не е време за избори.

В ефира на предаването „На фокус с Лора Крумова” Петков отново обеща  цената на втечнения газ от САЩ да не е по-висока от тази на „Газпром”. А с визитата отвъд Океана е показал, че можем да бъдем независими от Русия.

Петков обяви кога пристигат корабите с газ от САЩ

„За нас беше важно цената да е равна или по добра от тази на „Газпром”. Защото исках да докажа, че България не е зависима, можем да си отстояваме интересите и имаме опции”, коментира Петков.

Двата танкера с втечнен газ пристигали съответно на 8 и на 23 юни. Премиерът обаче не каза с коя американска компания е подписан договорът.

Петков коментира и темата за политическото и социално напрежение в момента. Според Петков отчасти то е заради бившите управляващи, но сега не било време за избори.

„Има едни хора, които са крали пари във времето. Те имат срок това правителство да падне преди те да бъдат хванати от европрокуратерата, защото знаем, че тя изисква трима европейски прокурори да разгледат едно дело и да се отвори досъдебно производство. Тази стъпка е мината за доста хора, включително от предишните управляващи. И те знаят, че имат между 3 и 6 месеца”, заяви Петков пред NOVA.

И с такъв аргумент, премиерът поиска успокояване в обществото.

„Явно това правителство набира скорост и хората просто трябва леко да се успокоят.Повечето хора разбират, че следващи избори сега и да вкараме държавата в още един хаос по време на война, е не само безсмислено, ами  и много вредно”, обясни министър-председателят.

На фона на този призив обаче напрежението в коалицията продължава да тлее.

Слави Трифонов отправи предупреждение към "Продължаваме Промяната"

„Всички мерки, които тиражират като числа и в конкретика, не са обсъждани с нас в такива детайли. Аз бях изненадан с 20% увеличение за пенсиите. Трудно е лично за мен, когато присъствам на лидерски коалиционни съвети. Компромисите са изчерпани”, заяви в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS Любомир Каримански, председател на бюджетната комисия и народен представител от "Има такъв народ".

Малко по-късно през деня лидерът на партията Слави Трифонов публикува критичен пост във Facebook. Той написа, че в управлението се случват „непонятни неща”, а от ПП „Правят, каквото си искат”.

Възелът в коалицията се затяга, след като „Демократична България” поиска депунизация на страната, а БСП смятат Русия за приятелска държава.

Очаква се партиите във властта да се съберат на коалиционен съвет утре.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.