Според зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата цената на газа ще се върне към нормалните си нива

"Правителството обеща за май и юни потребителите на енергия на свободния пазар да получат компенсация в размер на 80% над 200 лева на мегаватчас и без горен праг на компенсацията. За газа цената за май и юни ще бъде такава като април. Тези обещания няма да бъде трудно да се изпълнят. В тези два месеца ще се вземат нормативни решения, ще минат и през парламента, свързани ис облагането на частните дружества, които произвеждат зелена енергия. Голяма част от тях са направени с държавни средства или получават преференциални цени. Не е етично да се облагат само няколкото държавни дружества, които произвеждат ток, само от тях да се взима за компенсации", това каза в „Твоят ден“ по NOVA NEWS зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев.

Според него ще има сблъсък с лобито на производителите на зелена енергия в Народното събрание, които по негови сметки са над 100 човека и са постоянно присъствие в последните 5 парламента. За него това е най-стабилното мнозинство в българското Народно събрание.

Относно доставките на газ, Красимир Дачев смята, че винаги е по-добре да имаш няколко източника, за да се получи най-добрата цена.

"Нормално е ценита на газа да падат след време, защото в момента са ненормално високи. Всяка седмица цените ще падат, включително и на "Газпром". Газа няма да поевтинее, а ще се върне на нормалните логични нива, каза още той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.