Това обяви Йорданка Фандъкова

София - под блокада от протести на 18 май. Водачи от градския транспорт ще блокират възлови кръстовища в столицата. Освен тях на протестно шествие се отправят и таксиметровите шофьори, както и превозвачите.

Шофьорите от градския транспорт ще блокират едновременно, точно в 8 ч., „Лъвов мост”, „Сточна гара” и „Петте кьошета”. В 9.30 ч. протестиращите от трите точки ще се отправят към Финансовото министерство, откъдето шествието ще продължи пред Министерския съвет в 11 ч.

Таксиметровите шофьори също ще стигнат до Триъгълника на властта в 11 ч., но техният маршрут е различен. Шествието им започва на Южната дъга при Околовръстния път в 9 ч. сутринта и ще продължи по бул. „България”, бул. „Витоша” - до НДК, и през „Петте кьошета” ще стигнат до сградата на Министерския съвет. Към тях ще се присъединят и превозвачите, които ще оставят своите автомобили на три точки по входовете на София.

Молбата на образователния министър акад. Николай Денков протестът да започне в 8.30 ч. заради зрелостниците няма да бъде изпълнена.

„В 8.30 се теглят темите, в 8.00 учениците вече трябва да са в класните си стаи. Аз мога да гарантирам, че нашият протест на трите точки в София по никакъв начин няма да доведе до това дори един ученик да не достигне до класната стая”, обясни председателят на ФТР „Подкрепа” Иван Кирилов.

Въпреки протеста градският транспорт ще се движи по график. Това увери столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Със сигурност ще има затруднения в движението във връзка с протестите, заявени от различни организации, но това, което е ясно - в протестите участват служители, които не са на работа”, уточни градоначалникът.

В 9 ч. между 500 и 1 500 коли на таксиметрови фирми се очаква да преминат в шествие през бул. „България” до Министерския съвет.

„Очакваме около 11 ч. да сме на Министерския съвет - определена ни е зона за паркиране в непосредствена близост на бул. „Мария Луиза”. Поехме ангажимент да осигурим възможност за пропускане на автомобилите със специален режим през зоната ни за паркиране”, обясни Красимир Цветков от Националния таксиметров синдикат.

Превозвачите, които не получиха разрешение да блокират центъра на София с техниката си, ще стигнат до „Дондуков” 1 пеша.

„Техниката ще бъде паркирана, където имаме съответните разрешения, съгласувателни процедури и т.н. Като хора не могат да ни спрат да изразим своето право на протест”, категоричен е Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи в България.

Така, около 11 ч. се очаква трите протеста да се съберат пред прозорците на властта. Превозвачите ще настояват за компенсации от държавата. Шофьорите в градския транспорт ще поискат допълнително финансиране.  

На този фон столичният кмет днес проведе среща с транспортния министър Николай Събев, като двамата си обещаха техните екипи да започнат съвместна работа от следващата седмица за решаване на транспортната криза в София.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.