Остава неясно каква ще бъде съдбата им

Продължава излизането на украински войници от “Азовстал”. Повече от 260 се предадоха в плен на руснаците. Смята се, че това са по-малко от половината, които се отбраняваха в металургичния комплекс в Мариупол. Остава неясно каква ще бъде съдбата им, както и как се е стигнало до споразумението. 

След близо 3 месеца съпротива, стотици защитници на Мариупол се предадоха в плен. Вчера от “Азовстал” излязоха около 260 души. Малко над 50 от тях са тежко ранени и бяха откарани в съседния на Мариупол - Новоазовск. Останалите заминаха към градче южно от Донецк, където ще бъдат военнопленници.

Евакуираха стотици бойци от "Азовстал" в Мариупол

"Ще припомня само изказването на президента Путин, че към тях тях ще се отнасят в рамките на съответните закони", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Нито Русия, нито Украйна казаха как се е стигнало до сделка за излизането на войниците. Нито какви са рамките на споразумението. Медии спекулират, че ООН и Червения кръст са действали като посредник. Очакванията са, пленените войници да бъдат разменени за руски военнопленници. Но високопоставени политици в Русия вече призовават да няма размяна.

"Нацистките престъпници не трябва да подлежат на размяна. Те са военнопрестъпници и ние трябва да направим всичко, за да ги изправим пред съд", каза председателят на долната камера на парламента Вячеслав Володин. 

"Те не заслужават да живеят, след чудовищните престъпления срещу човечеството, които извършиха", заяви председател на парламентарната Комисия по вътрешни работи Леонид Слуцки. 

Украински войници напускат „Азовстал”

Ръководството на Украйна защити решението си. От правителството казаха, че защитниците на Мариупол са завършили мисията си и с дългата съпротива са променили хода на войната.

"Искам да подчертая, че Украйна има нужда от своите герои живи. Това са нашите принципи и мисля, че всеки адекватен човек ще ги разбере', заяви украинският президент Володимир Зеленски. '

Предстои да стане ясно дали окончателното превземане на Мариупол от Русия ще даде отражение на бойните действия на други места в Украйна. Хиляди руски войници бяха принудени да стоят в Мариупол заради продължаващата съпротива. Сега те могат да бъдат пренасочени към фронтовете в Донбас или Южна Украйна, където руските войски практически не напредват от седмици.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.