Напрежение възникна по оста управляващи - опозиция

Предложеният от кабинета пакет от антикризисни мерки раздели партиите в Народното събрание на две. Формациите в управлението са успели да потушат вътрешното напрежение и са доволни от предложеното. От БСП дори са готови за крачка назад от искането си за скок на минималната работна заплата. Напрежение обаче възникна по оста управляващи - опозиция.

„Приеха се социални мерки, които не успяхме в годините наред да ги направим. Бюджетът от 20 млрд. за социални мерки стана 22 млрд. - нещо, което никога не е било, при социален министър от БСП”, коментира Борислав Гуцанов.

АНТИКРИЗИСНИ МЕРКИ: 0% ДДС за хляба, увеличение на пенсиите, отстъпки за горивата

„Днес обявихме финалните мерки, които ще изпълним. Те са насочени към трите основни фактора, които увеличават инфлацията - високите цени на електроенергията, газа и на горивата. Същевременно предлагаме мерки, които са за повишаване на доходите на най-засегнатите лица - пенсионерите, както и подпомагане на децата от семейства с работещи родители”, обясни Венко Сабрутев от ПП.

Гюров: Коалицията може да води диалог

Любомир Каримански от „Има такъв народ” каза, че е съгласен с голяма част от представените антикризисни мерки, но има резерви към някои от тях. „Смятаме, че може би ще работят. Въпросът е обаче, че трябваше да имаме достатъчно изчисления за това какъв ще бъде ефектът”, добави той.

По думите му не е ясно как тютюневите изделия ще бъдат облагани с по-висок акциз. „Това не е ясно, схемата не е ясна. Там аз не мога да кажа дали примерно това, което възнамерява да направи Министерството на финансите, е достатъчно прецизна схема, която наистина ще донесе за фиска такъв резултат, какъвто бихме искали”, каза Каримански.

Депутатът от „Демократична България” Мартин Димитров коментира, че нещата, на които от партията са държали са приети. Той започна с прага от 100 000 лв. за регистрация по ДДС. „Това ще даде огромно ценово и административно предимство за малките фирми в България”, посочи народният представител.

Искри между управляващи и опозиция заради цената на тока

„На следващо място - намаляването на законовата лихва за забавени плащания, касае всички хора, които стават длъжници за ток, парно, вода, банки. Това е прието и намалението ще бъде 2,5 пъти за гражданите, което ще помогне тези хора да не стават длъжници”, каза Димитров. Посочи и че по тяхно предложение диференцираното ДДС за парно и за газ ще важи една година.

Антикризисните мерки на правителството са мерки в подкрепа на инфлацията, каза Томислав Дончев от ГЕРБ. „Чухме, че това били мерки в подкрепа на хората или антиинфлационни мерки. Нито едното е вярно, нито другото. Това са мерки в подкрепа на инфлацията”, подчерта той.

„Всъщност, мерките, които днес бяха предложени, са популизъм, безотговорност към бъдещето и не предлагат никакво колосално увеличение, а един колосален хаос”, заяви от своя страна Деница Сачева, която беше социален министър в правителството на ГЕРБ.

Биков: Мерките не целят да решат кризата с цените, а тази в управлението

Тя призова българските пенсионери да не слушат какво им говори правителството в момента, защото „нищо още не е договорено между самата коалиция”. „Очевидно, че нито едно от предложените решения не е договорено с Националния съвет за тристранно сътрудничество”, аргументира се Сачева.

„Ние от няколко седмици, даже от няколко месеца, се обявяваме за предсрочни парламентарни избори. А управляващите направо откриха и предизборната кампания. Мерките, които се предлагат, са втора стъпка към финансовата криза в името на това да бъде спечелено малко политическо време за това абсолютно изразходено и износено след шест месеца управление правителство и управляващо мнозинство”, категоричен е Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

Според Йордан Цонев от ДПС антиинфлационните мерки са закъснели и нямат фокус, не са достатъчно ясно таргетирани и с ясни цели, които да отговарят на ситуацията, в която се намира в момента страната.

„Най-лошо впечатление в тези мерки ни прави отсъствието на селското стопанство, което трябва да бъде най-ясно застъпено”, заяви добави той. По думите му в Испания, Италия, Германия има огромни пакети, насочени приоритетно към сектора.

Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов смята, че за пореден път българското правителство тича след събитията. „Още в самото начало на военните действия в Украйна заявихме, че ще има проблем с газа - цените и доставките. Никой не ни чу”, заяви той.

Решението, посочи Костадинов, не е да се дават пари, а да се направи така, че „да не се вземат пари”. „Трябва да се предоговори начинът, по който функционира енергийната система на страната. Ние предложихме ДДС да стане 0% за всички хранителни стоки. Сега питаме нашите лицемери, които ни управляват - защо не приеха нашето предложение”, допълни лидерът на „Възраждане”.

Последната дума за това антикризисният план на държавата да стане факт е на пленарната зала. Когато депутатите гласуват актуализацията на бюджета.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.