От хуманитарната организация казаха, че са започнали да регистрират стотици украинци

Червеният кръст получи достъп до пленените войници от “Азовстал”. От хуманитарната организация казаха, че са започнали да регистрират стотици украинци, закарани в бивша затворническа колония край Донецк. 

Досега Русия и Украйна мълчат, дали за предаването на войниците има някаква сделка. Не е ясно участвали ли са и международни посредници в преговорите. Все още от “Азовстал” не са излезли всички бойни. 

Макрон: ЕС бързо да съобщи мнението си относно искането на Молдова за еврочленство

Международният комитет на “Червения кръст” обяви, че са започнали да регистрират военнопленниците още във вторник. Това подсказва, че базираната в Женева организация участва в процеса от самото начало. Червеният кръст каза, че не участват в извозването на военнопленниците. Но имат достъп до бившата наказателна колония, в която отиват повечето войници. 

“Условията са съвсем приемливи. Има матраци и одеяла. Храненето е адекватно, няма недостиг. Условията са добри”, каза Сергей Сливак, военнопленник от Националната гвардия на Украйна. 

И днес от металургичния комплекс продължиха да излизат украински войници. Смяташе се, че в бомбоубежищата под завода се криеха около 2000 от тях. Тези бункери не са свързани и самите войници не могат да са напълно убедени колко души е имало под земята. 

Зеленски подписа указ за удължаване на военното положение в Украйна

"Общо 1730 военни се предадоха от 16 май. Включително 80 ранени. Всички, които се нуждаят от помощ, получават такава в клиники в Новоазовск и Донецк", заяви Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната на Русия. 

Същевременно на фронта в Украйна нямаше големи размествания в последните 24 часа. Русия не престава да се опитва да напредне от Изюм към Славянск, но тези опити вече вървят цял месец и не напредват особено. В района на град Лиман руснаците са взели територии. Продължават и усилията им да обградят Северодонецк и Лисичанск. Днес президентът на Украйна се присмя на новините от Русия, че на бойното поле било използвано невиждано лазерно оръжие.

 Донфрид: Протягаме ръка на България в момент, в който Русия затръшна вратите

"В пропагандата на нацистка Германия е имало такъв термин - вундервафе. Което значи супероръжие. Колкото по-ясно ставало, че нямат шанс да спечелят войната, толкова повече пропагандата говорела за невероятното оръжие. Толкова мощно, че ще обърне хода на войната. Виждаме, че на третия месец от войната и Русия стигна до там", каза украинският президент Володимир Зеленски. 

Извън иронизирането на противника, Зеленски каза в редовното си обръщение, че Украйна трябва да бъде готова за продължителна война. Той формално поиска от парламента да удължи режима на военно положение и мобилизацията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.