Според премиера страната ни е показала ясна позиция

Не мисля, че Русия може да си позволи да изгуби целия Европейски съюз. Твърдата първа крачка на България помогна на целия Съюз да вземе същата твърда позиция. Това коментира премиерът Кирил Петков във връзка с доставките на газа и плащанията в рубли. Той добави, че е получил поздравления за българската позиция от много европейски лидери. 

„Путин много би се радвал, ако България беше приела неговите условия. Това би показало, че първата държава от ЕС вече се е поддала на това извиване на ръце. Това му беше първата задача. Другото като цел, може би, беше, че ако не се поддаде и цените на газа се качат много - българското правителство да падне. Това би дало много лош сигнал към другите европейски страни. За наша радост, нито едното не се случи”, обясни Петков.

Петков: Никой не може да извива ръцете на демократичния свят

Според премиера България е показала ясна позиция по въпроса с газа. Той беше категоричен, че правителството ще продължи да отстоява интереса на страната ни. „Ние не сме срещу някого, но сме за спазването на договорните отношения. Никой едностранно не може да си претендира някакви условия. Правителството в този състав няма намерение да се поддава на чужд натиск”, посочи министър-председателят.

На въпрос по темата за Северна Македония министър-председателят ясно подчерта, че не поема никакви ангажименти самостоятелно, без позицията да е обсъдена на коалиционен съвет и решена в Народното събрание. Коментарът му дойде относно думи на еврокомисаря Оливер Вархеи, който очаква България да даде зелена светлина за РСМ до дни.

 

 

Петков очаква съвсем скоро да има ясна процедура как отстъпката от 25 ст. за горивата ще се прилага по най-ефективния начин. За целта Министерството на финансите е в комуникация с бензиностанциите.

Той коментира и обвинението на ГЕРБ в лъжа относно компенсациите за тока за бизнеса: „ГЕРБ няма какво да ги коментираме. Те непрекъснато се опитват да вкарват някакви фалшиви новини. Тези хора имат единствена цел - да вкарват напрежение и изкуствено да подклаждат някакви страсти, които са неоснователни”, смята премиерът. 

Припомняме, че по-рано от ГЕРБ обвиниха управляващите в лъжа за това колко точно пари е дала държавата за компенсации за бизнеса заради високите цени на тока. Бившите управляващи показаха отговор до тях от енергийния министър, според който от декември миналата година до март тази година властта е дала малко над един милиард лева към бизнеса. И цитираха изказване на премиера Кирил Петков, че държавата е дала над 4 милиарда лева компенсации.

 “Tе не са дали компенсации на бизнеса. Дали са едва 1 млрд. лева за целия този период. А се хвалят, че са дали 4. Ако бяха дали 4, инфлацията нямаше да е два пъти по-висока отколкото в ЕС. Аз не мога да си обясня дали Кирил Петков лъже нарочно или някой него го подвежда. 18.45 кой лъже премиерът Кирил Петков и го кара да става смешен”, заяви Делян Добрев, ГЕРБ-СДС.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.