Това са предложенията на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата" за справяне с черната статистика у нас

Могат ли да шофират младите хора и защо с над 30% са се увеличи загиналите при катастрофи за първите три месеца на годината в сравнение със същия период на 2021, темата коментира Димитър Илиев, рали шампион и зам.-председател на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата".

В студиото на “Събуди се” Илиев предложи няколко промени за справяне с черната статистика по пътищата. 

В СЕЗОНА НА БАЛОВЕТЕ: За какво да внимават младите шофьори?

“Това, което може да се направи е да се промени методиката и концепцията за обучение на младите хора. Има страхотни практики от други държави, като например - контрол върху изпита. През него трябва да минават само хора, които наистина имат умения. Другото  много важно е да се въведе 2-годишно временно свидетелство. През този период, ако шофьорът направи 1 по-голямо или 2 по-малки нарушения, тези 2 години започват да текат отново. Ако пак направи подобни нарушения- книжката му се взима и той отива на транспортно-психологическа консултация, където му се обяснява какъв е рискът на пътя”, обясни Илиев.

Според него на българските шофьори липсват знания за основни неща за пътната безопасност, затова се случват такива тежки произшествия.

Дупки на прохода "Витиня" пукат гуми и резервоари на камиони

“Това, което ще искам аз да се направи е да се съобрази цялото обучение с концепцията за обучение по безопасност на движение”, заяви зам.-председателят на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата".

Статистиката показва, че за последните 3 години у нас най-много тежки и фатални ПТП-та има по извънградските пътища.

“Големият проблем там са челните удари - удар в дърво и удар между два автомобила”, поясни Илиев и предложи метод за справяне с проблема. 

Рисково кръстовище в Нови пазар: Шофьори и пешеходци са изложени на опасност

“Има един шведски модел, казва се 2 плюс 1, който разделя трафика - потоците се ограничават с обезопасителн съоръжание. Ние ще го предложим за масово въвеждане”, каза още той. 

Подобно съоръжение ще бъде поставено на Кресненското дефиле, поясни Илиев.

Друга идея за справяне с агресивните шофьори по пътищата, които системно нарушават Закона за движение са полицаи в цивилни коли.  

“Това е една страхотна практика в други държави. Тя е насочена към арогантните шофьори, които системно нарушават правилата. Когато полицаите видят такъв шофьор - той бива моментално санкциониран”, обясни още Димитър Илиев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.