Първи заразен има и в Израел

Първи случай на маймунска шарка е открит в Швейцария при човек, живеещ в кантон Берн, но който е бил изложен на вируса в чужбина, съобщи АФП, позовавайки се на информация от здравната дирекция на кантон Берн.

Извършено е проследяване на контактните лица с цел установяване на възможни вериги на предаване, се казва в прессъобщение на местните власти. Заразеният се наблюдава амбулаторно и е изолиран у дома. Всички контактни лица са били информирани.

Този първи предполагаем случай на маймунска шарка стана известен в петък. Извършените лабораторни анализи са потвърдили подозрението в събота следобед.

Няколко западни страни, включително Франция, Германия, Великобритания, САЩ, Испания и Швеция, са идентифицирали случаи на маймунска шарка.

Маймунската шарка или "маймунски ортопоксвирус" е рядко заболяване, чийто патоген може да се предава от животни на хора и обратно.

Има ли опасност заразата от маймунска шарка да достигне до България (ОБЗОР)

Неговите симптоми наподобяват, но не са така тежки, тези при пациенти с едра шарка: треска, главоболие, мускулни болки, болки в гърба през първите пет дни. След това се появяват обриви, лезии, пустули и накрая струпеи.

Няма лекарства за маймунската шарка, която обикновено отзвучава сама и симптомите продължават от 14 до 21 дни.

Тежките случаи се срещат по-често при деца и са свързани със степента на въздействие на вируса, здравното състояние на пациента и тежестта на усложненията.

Според епидемиите, процентът на смъртност може да варира значително, но остава под 10% във всички документирани случаи, главно при малки деца.

Предаването от човек на човек може да бъде резултат от близък контакт със секрети от заразени дихателни пътища, кожни лезии на заразен човек или предмети, наскоро замърсени с телесни течности или материал от лезиите на пациента.

Най-скорошните случаи в западните страни са сред мъже, хомосексуалисти, съобщи Световната здравна организация (СЗО) в петък, която заяви, че иска да хвърли светлина върху предаването на вируса, особено сред хомосексуалната общност. 

Първи случай на заразен регистрира и Израел. Заболелият е 30-годишен мъж, който неотдавна се е върнал от Западна Европа, според говорител на болницата Ишилов в Тел Авив.

ВСИЧКО ЗА МАЙМУНСКАТА ШАРКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС