Нападателят е бил на територията на училището близо час, преди да бъде застрелян

Смразяващи кръвта съобщения е изпратил стрелецът, часове преди да убие 19 деца и двама учители в начално училище в Tексас. Родителите, изгубили децата си, търсят отговори, а полицията - мотивите, накарали 18-годишно момче да извърши масово убийство.

Цялата страна скърби за децата, чиито живот приключи твърде рано. Бащата на загиналата Еймъри е лекар. Той е от първите, притекли се на помощ в деня на нападението. За смъртта на дъщеря си научил от нейната най-добра приятелка.

“Тя беше в истерия, когато дойде при нас и ни каза, че са убили приятелката ѝ. Че са я убили, че вече не дишала. Попитах я за името на момиченцето и тя...тя ми каза Еймъри”, споделя Ейнджъл Гарса, баща на една от жертвите.

Разследващите установили, че нападателят е бил на територията на училището близо час, преди да бъде застрелян от служител на реда.

„Видяхме хиляди полицаи и хеликоптери. Всички бяхме много уплашени, паникьосани, защото не знаехме какво се случва”, спомня си Ченс Агуайър, ученик, оцелял при стрелбата.

След трагедията, майката на оцелелия Ченс е запечатала снимка с двете ѝ деца - Ченс на 9 години и 13-годишната му сестра. „Сърцето ми се къса. Ние сме толкова малка общност и тук наистина всеки се познава с всеки”, казва Ники Астлинг, майка на ученик. 

Междувременно се появиха нови подробности за 18-годишния нападател. Минути пред стрелбата той изпратил няколкото смразяващи съобщения на 15-годишно момиче в Германия.

„В първия пост той казва: „Ще застрелям баба ми“. Във втория уточнява „Застрелях баба ми“. Третият пост, може би по-малко от 15 минути преди да пристигне в училището, беше „Ще стрелям в началното училище”, твърди Грег Абъд, губернатор на Тексас.

Стрелецът е местно момче без предишни провинения и без психични заболявания. Току-що навършил 18 години, за рождения си ден той законно купил две пушки и муниции за тях.

„Не, нямах представа за това. Ако знаех, че има оръжия, щях да съобщя на полицията”, твърди Роландо Рейез, дядо на нападателя.

Трагедията отново разпали обществения дебат в Съединените щати за контрола върху продажбите на оръжие.

„Идеята, че 18-годишен може да влезе в магазин и да купи бойни оръжия, предназначени да убиват, е просто погрешна”, заяви президентът Джо Байдън.

Той обяви, че заедно със съпругата си ще замине за Тексас, за да се срещне със семействата на загиналите при стрелбата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.