Магистратите искат шестмесечен буферен срок

Нов скандал във Висшия съдебен съвет заради закриването на спецправосъдието. Шефовете на двете прокуратури дойдоха на заседанието, за да попитат как на практика ще се реорганизира дейността, след като спецзвената затвориха врати.

Част от магистратите предложиха шестмесечен срок, в който дела и доказателства да бъдат преместени. Главният прокурор определи ситуацията като „цунами”, а според ресорния министър Надежда Йорданова това не е необходимо да се прави.

От 27 юли спецправосъдието престава да съществува, решиха депутатите през април. Но без конкретика кой, кога и най-вече как ще премести дела, веществени доказателства и материали по започнати разследвания, твърдят спецмагистратите.

„На практика ще се окаже така, че няма да има нито административни ръководители, нито магистрати,  нито съдебни служители, които да извършат тази дейност”, смята ръководителят на Апелативната спецпрокуратура Ивайло Ангелов.

„На всеки един от въпросите има законодателно решение. Въпрос на  организационна работа, на организационни решения и да, в конкретни случаи е възможно да е необходима промяна в правилата, които са приети”, подчерта Йорданова.

Йорданова: Закриването на спецправосъдието не е лесна задача

Спецпрокурорите са категорични - определеният в закона срок от една седмица за физическото прехвърляне на делата е абсолютно недостатъчен. Няма как за толкова кратко време да се опише всяка страница от материалите, преди да бъде предадена на съответния съд.

„Предложихме един буферен период от около шест месеца, за предаване на делата. През този период да не бъдат разпределяни дела на специализираните органи за, за да не спира работата по тези дела”, каза още Ангелов.

„Аз чух проблемите, но чух много малко от това, което към настоящия момент е свършено. Все пак мина един месец”, заяви правосъдният министър.

Ако въпреки всичко работата на спецправосъдието спре на 27 юли, магистратите са готови да занесат ключовете от кабинетите си на депутатите.

„Просто един хаос, който ще настъпи. То просто е заложено в самата законодателна липса”, категоричен е ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

„Закриването на съдебни органи не е лесна задача. Не виждам необходимост от законодателно изменение”, посочи Йорданова.

До момента никой не е внесъл предложение в парламента  за шестмесечен буферен срок, уточни правосъдният министър.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.