„Когато излезе първият списък, имахме дупка в законодателството", поясни той

Относно така наречения български вариант на закона "Магнитски", за който стана ясно в четвъртък, вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев каза, че има работна група, която се ръководи от Министерство на правосъдието, Министерство на финансите, Министерство на външните работи, ДАНС и редица други институции.

Когато излезе първият списък „Магнитски”, имахме дупка в законодателството, припомни Василев и подчерта: „Поели сме ангажимент тази законодателна празнота да бъде запълнена".

"Министерството на правосъдието е най-правилното министерство – да се съобрази с всички национални и международни актове и да намери начин, когато някой е санкциониран и това санкциониране поставя проблем пред българската финансова система и икономика от допълнителна зараза, този проблем да бъде овладян. Това, разбира се, трябва да подлежи на съдебен контрол", заяви Асен Василев. 

Правителството одобри днес оперативния план за приемане на еврото, съобщи още Асен Василев след заседанието на Министерски съвет, предаде БГНЕС.

Предстоят редица законодателни промени, в това число и промяна в Закона за БНБ. Процесът продължава в парламента, поясни Василев. Той припомни, че България де факто вече е приела еврото през Валутния борд.

„Става въпрос за план, който дава ясни срокове и задачи към банките, към платежните институции, към държавните институции за това как ще се въведе еврото, как ще се работи по особените залози, как ще става превалутирането, как ще става обръщането на заеми и депозити”, обясни Василев.

Финансовият министър каза още, че в рамките на един месец търговците ще имат двойна каса – и в лева, и в евро.

За защита на потребителите е планирано 3 месеца преди въвеждането и 9 месеца след въвеждането на еврото да има публикувани цени и в лева, и в евро.

Финалната дата за приемане на еврото ще стане ясна, едва когато се премине през всички обществени обсъждания и законодателни промени. Финалната законодателна промяна ще е и дата за влизане, каза Василев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.