Какви са възможностите за реализация пред младите българи?

Вкарват в регистър 1 милион българи, които нито работят, нито учат. Целта е включване на хората в трудоспособна възраст в пазара на труда.

Само преди 20 години влизането в университетите беше трудно, конкуренцията сериозна, а подготовката – плод на много усилия. Всичко това в името на престижна специалност, с която да си гарантираме добре платена работа, а от там и достоен живот. Днес всеки може да учи, каквото поиска. Пред доста от престижните преди специалности обаче няма път към добре платена кариера. Стартовата заплата за хората без опит е недостатъчна, за да крепи достойнството на младостта, а в много от случаите, развитието, което бизнесът предлага, е повече обидно, отколкото мотивиращо.

Темата за образованието и възможностите за реализация коментираха трима гости в студиото на „Социална мрежа”.

„Преди 3-4 години неработещите и неучещите у нас бяха 300-350 хиляди. Ръстът е огромен. Моите очаквания бяха, че с увеличението на заплащането, като средното е 1700 брутно, младите хора ще търсят бърза реализация. Има много скрити фактори в тази стряскаща цифра. Вероятно част от тях се замиват с криптовалути, работят дистанционно или имат свой бизнес. Има сив сектор , който е около 16%”, каза Георги Първанов, HR експерт, член на УС на Българска конфедерация по заетостта.

 „Смятам, че много хора около мен се занимават активно, за да се развиват, но никога няма да можем да заличим процента на тези, които нямат мотивация. Нямам представа как се издържат. Винаги има фирми, които ще те оценят. Скъсала се е връзката между училище и работа.  В учебните заведения не те учат как да си търсиш добра работа”, коментира Ния Василева от организация „Младото поколение в действие".

 „Има тенденция младите хора да разчитат повече на родителите си. Има нещо вярно, че условията на Запад са една идея по-добри – по-висока заплата, социални придобивки”, каза Нели Стоилова, член на „Еразамус Сстюдънт Нетуърк”.

Според Първанов COVID-19 също е променил ситуацията.

„Заради пандемията бройката на върналите се българи е много по-голяма от на тези, които напускат страната. Бизнесът предлага все повече атрактивни възможности. Пазарът сега се доминира от търсещия работа, а не от работодателя. Факт е, че има огромна инфлация и животът става по-тежък”, поясни той. Според него създаването на подобен регистър е чудесна идея.

„Той предвижда възможност на хората, които са вътре да им се верифицира опит, познания и умения. В него не видях участие на частните агенции за подбор на персонал. Ограниченият достъп до базата данни обаче ограничава възможностите на хората за работа”, каза още Първанов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.