До този момент тя беше свързана с Москва

Украинската православна църква, която досега беше свързана с Москва, обяви днес, че скъсва с Русия след нахлуването й в Украйна и става напълно независима, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

"Съборът прие изменения в устава за управлението на Украинската православна църква, които свидетелстват за нейната пълна самостоятелност и независимост", се казва в огласено днес постановление на Църквата, цитирано от ТАСС.

Съпруги на военни от полка "Азов" се срещнаха с папата (СНИМКИ)

Освен това Съборът предложи да се възобнови диалогът с разколническата Православна църква на Украйна и изрази също несъгласие с позицията на патриарха на Москва за специалната операция в Украйна.

В постановлението Украинската православна църква призова украинските и руските власти да продължат преговорите, за да се сложи край на конфликта и да се прекратят кръвопролитията. 

Досега Украинската православна църква беше самоуправляваща се църква с широка автономия в рамките на Руската православна църква. Решението за отделянето бе взето на обща среща в Киев на архиереите, свещениците и миряните на Украинската православна църква.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.