19 деца и двама учители бяха застреляни в начално училище

Президентът на САЩ Джо Байдън ще посети Ювалди в неделя, за да засвидетелства съпричастност и утеши жителите, скърбящи за 19 деца и двама учители, които бяха застреляни в начално училище в малкия град в Тексас.

Американският държавен глава призовава за действия за предотвратяване на бъдещи подобни случаи в страната, където усилията за затягане на разпоредбите за огнестрелните оръжия многократно са се провалили, предаде АФП.

„Знам, че не можем да забраним трагедията със закон, но можем да направим Америка по-безопасна. Най-накрая можем да направим това, което трябва, за да защитим живота на хората и на нашите деца“, каза Байдън в събота в реч в университета в Далауеър.

След стрелбата в Тексас: Полицията призна за грешки и забавена реакция

„Призовавам всички американци да се хванат за ръце, да направят така, че гласовете им да бъдат чути. И да работим заедно, за да направим тази нация такава, каквато може и трябва да бъде“, посочи президентът.

Няколко десетки души се събраха на площада пред съда в Ювалди, който се превърна в мрачно място за почит към жертвите и оцелелите. 21 бели кръста, по един за всяка жертва, са издигнати около фонтана. Хората оставят купчини плюшени животни и цветя, както и послания.

Вицепрезидентът Камала Харис в събота присъства на погребението на жертва на друга неотдавнашна масова стрелба - Рут Уитфийлд, която беше сред 10 души, убити, когато самопровъзгласил се за привърженик на бялата раса откри огън в супермаркет в Бъфало, Ню Йорк на 14 май. „Няма да позволим на тези хора, които са мотивирани от омраза, да ни разделят или да ни карат да изпитваме страх“, каза Харис.

Полицейска небрежност ли доведе до убийството на 19 деца в училище в Тексас

Тя също така призова американските законодатели да предприемат действия по отношение на оръжията. „Конгресът трябва да има смелостта да се изправи веднъж завинаги срещу лобистите на оръжие и да приеме разумни закони за безопасност на оръжията“, написа в Twitter Харис.

Стрелбата в Ювалди бе най-смъртоносната училищна атака, откакто 20 деца и шестима служители бяха убити в началното училище Санди Хук в Нютаун, Кънектикът през 2012 г.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС