Децата в стаята направили поне 4 телефонни обаждания на 911

Гняв и възмущение след признанията на полицията в Тексас, че е допуснала грешки при нападението в училище в град Ювалди. Полицаите промениха версията за действията си, след като 18-годишен уби 19 ученици и две учителки в начално училище. Оказа се, че униформените дълго чакали преди да действат, докато деца звънели на 911 и молели за помощ.

Бурни емоции на поредния брифинг на властите в Тексас. Те са принудени да се оправдават, след като се разбра, че действията им са били ненужно бавни. Полицаите преценили, че нападателят не представлява опасност, след като се барикадирал в класна стая. Но тя всъщност била пълна с деца, които няколко пъти се обаждали за помощ на телефон 911. Докато вървели тези разговори, поне 18 въоръжени служители просто чакали без да предприемат нищо.

„От позицията на информацията, която имаме сега - разбира се. Това не е бил правилния ход. Решението е грешно, точка. Няма извинение. Сега знаем, че децата в стаята още са били живи. Това все още е била ситуация с активен стрелец, а не просто барикадиран”, коментира директорът на департамента за обществена безопасност Стивън Макроу.

Полицейска небрежност ли доведе до убийството на 19 деца в училище в Тексас

За родители и близки на убитите в нападението, признанието за грешни не е достатъчно. „Нещо трябва да бъде направено. Вие сте направили грешка - е, и? Какво да стане сега, това питам? Кой носи отговорност?”, заяви Алфред Гарса.

Чакането за специален отряд продължило над 40 минути. От департамента за обществена безопасност казаха, че полицаите на терен не били известени от операторите на спешния телефон, че децата звънят за помощ. Родители са гневни и на лъжите на полицията, че охраната на училището пресрещнала нападателя и опитала да го спре. Такова нещо не е имало.

„Бях подведен. Бесен съм от станалото. Стоях на тази сцена преди два дни и говорих на хората неща, които ми бяха казани като официална информация”, посочи губернаторът на Тексас Грег Абът.

Гняв предизвиква и още едно събитие. На фона на трагедията в Ювалди, Националната оръжейна асоциация реши не само да не отмени годишния симпозиум, а да го проведе в Тексас, заедно с голямо оръжейно изложение. Редица гости отказаха да отидат заради неуместния момент, но повечето бяха там, включително предишният президент Доналд Тръмп.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.