Стотици бяха ранени и арестувани при опит да влязат на стадиона

Властите във Франция потвърдиха - фалшиви билети са причината за безредиците и хаоса на финала на Шампионската лига в събота. Стотици бяха ранени и арестувани при опит да влязат на стадиона, а мачът беше отложен с половин час.

Събота вечер в Париж. Градът на любовта е завладян от футболни страсти в очакване на спектакъл.Но… непосредствено преди мача настъпва хаос. Фенове на „Ливърпул” опитват да влязат на стадиона с фалшиви билети. Полицията блокира подстъпите към сектора на червените. Следват арести. Извън „Стад дьо Франс“ остават блокирани и фенове с редовни билети.

„Направо ми се плаче. Платил съм хиляди паундове за този мач… Тук съм с брат ми. Вижте всички тези хора зад оградата… всички тези горки хора“, заяви един от феновете.

Във вторник властите във Франция обясниха случилото се така: „Съжаляваме за дезорганизацията при влизането на британските фенове. Забелязахме, че те са с 30-40 хиляди повече от местата на стадиона. Те бяха или с фалшиви билети, или без билети“, заяви Жералд Дарманен, вътрешен министър на Франция.

Според футболните експерти на този етап е трудно да се даде отговор кой е виновен за безредиците. „Хората от Англия обвиняват френската страна. Френската страна обвинява английските запалянковци. Според мен истината е някъде по средата“, твърди Борислав Борисов, футболен експерт.

Ексцесиите в Париж обаче напомниха за трагичните събития от 1985 година, когато финалът за КЕШ е отложен с час и половина. Отново заради хаос, но вътре – на самия стадион.

„Ходех тогава на уроци по пиано и се прибирах… Минах покрай кооперация и видях, че на първия етаж телевизорът беше включен. И виждам някакви хаотични сцени“, спомня си Кирил Нанев.  Като фен на „Ливърпул Кирил се прибрал и пуснал радиото. Разбрал, че е имало сблъсъци между фенове на двата клуба. В резултат на което рухнала една от стените.

„Но никой не каза, че има жертви. Половината от отбора след този мач искат да прекратят кариерите си. Вратарят ни прекрати кариерата си – каза – аз не мога да играя пред трупове“, разказва Кирил Нанев.  

По думите на Борислав Борисов трагедията на „Хейзел“ променила изцяло мерките за безопасност на футболните стадиони. „Всеки един привърженик, който си купува билет, си го купува с име, с фамилия, с място, има камери на стадионите“.

И добавя, че финалът тази година е пореден урок за организацията на събития от подобен мащаб.„За мен урокът от събота вечер е, че когато се организират такива финали… е хубаво да се ползва опитът. Опитът на такива места, които вече са го правили“. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.