31 май е обявен за Световен ден без тютюнопушене

31 май е обявен за Световен ден без тютюнопушене. От Световната здравна организация алармират, че освен щетите върху здравето, пушенето нанася сериозни вреди и върху природата и климата. Почти 600 милиона дървета се секат всяка година за производството на цигари. Това води до мащабно обезлесяване из целия свят, показват данните на СЗО.

“Когато е обработена земята, тя се нагрява от слънцето и съответно то рефлектира. Когато имаме зеленина, когато имаме зелени растения, те поглъщат тази топлина и горещина… те балансират температурата”, твърди Веселин Спасов, еколог.

От тютюневото производство във въздуха се отделят над 84 милиона тона вредни емисии равни на около три милиона самолетни полета отвъд океана. А фасовете - над 4,5 трилиона на година - се явяват като най-големия единичен замърсител на околната среда.

“Всичките тези фасове, които се изхвърлят, те са неразградими. Вътре има химически вещества, които се натрупват в голяма концентрация в тези фасове. Те стоят и от дъждове, от води се просмукват в почвата, отиват в подпочвените води”, посочва д-р Гергана Гешанова от Коалиция “За живот без тютюнев дим”.

Представители на институции и организации засадиха дръвчета в двора на Онкологичната болница в София. “Много е важно да знаем, че дишаме общ въздух, живеем в обща среда. Така както беше въведено ограничение за тютюнопушене в затворени пространства обществени, така и ние трябва да знаем, че нашият свят, нашата планета също е едно затворено място, в което нашите действия не могат да изчезнат в космоса”, категоричен е министърът н аоколната среда и водите Борислав Сандов.

Тютюнопушенето е основна причина при близо 18% от смъртните случаи в България. Заради цигарите Никола губи и един от най-близките си хора.

“За съжаление, баща ми почина преди две години и половина от рак на белия дроб. Моят баща пуши над 40 години, той се разболя, беше диагностициран на 65 години и почина две години по-късно”, споделя Никола Рахнев от „Гората.бг”.

Самият той също е бил пушач над 15 години. Но успява да ги откаже. “Една вечер, прибрах се късно от дълго пътуване от командировка… и разбрах, че нямам цигари. В три часа през нощта, облякох се, отидох до една бензиностанция и тогава разбрах, че цигарите не са удоволствие, а нещо, което ме контролира”.

Експерти съветват да не пренебрегваме нашето здраве и това на нашите близки. “Парадоксално е това, че българинът знае, има информация… и си казва, че да - това е така, девет от десет души, които са с ракови заболявания на белия дроб са пушачи, но на мене няма да ми се случи”, посочва д-р Гешанова.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.