САЩ обяви нов пакет оръжейна помощ за Киев

Продължават тежките боеве в Донбас, а руските сили контролират вече почти целия Северодонецк.  По всяка вероятност превземането на стратегическия град е въпрос на часове. 

На този фон президентът Джо Байдън обяви нов пакет оръжейна помощ за Украйна, който включва високоточни, бързоподвижни артилерийски ракетни системи. 

Те могат да поразяват с прецизност цели до 80 километра. Това накара Москва да реагира остро, но Вашингтон за пореден път увери, че украинците няма да ги използват за цели на руска територия.

"По отношение на предоставяните оръжейни системи, украинците ни дадоха уверения, че няма да използват тези системи срещу цели на руска територия. Съществува силна връзка на доверие между Украйна и Съединените щати, както и с нашите съюзници и партньори. По време на тази агресия, а дори и преди, президентът Байдън беше много ясен с президента Путин какво ще направят Съединените щати, ако Русия продължи с агресията си, включително с предоставянето на помощ за сигурността, от която Украйна се нуждае, за да се защити руската агресия. Бяхме изключително ясни за това от първия ден", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън. 

 

 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.