Това съобщи руският опозиционер в Instagram

Руският опозиционер Алексей Навални ще бъде изправен пред нови наказателни обвинения, които могат да му донесат допълнителна присъда от 9 години затвор. Това написа самият опозиционер в Instagram.

В поста си Навални допълва, че е бил посетен от следовател в затвора, който го информирал, че властите са започнали ново разследване срещу него по обвинения в „създаване на екстремистка група за разпространение на омраза срещу длъжностни лица и олигарси“ и опит за организиране на неразрешени митинги.

По принцип обвинението може да му донесе до 15 години затвор.

Навални, най-смелият политически опонент на руския президент Владимир Путин, беше арестуван през януари 2021 г. при завръщането си от Германия, където се възстановяваше от отравяне с нервнопаралитичен агент. Кремъл го осъди на затвор за нарушение на условната му присъда.

През март той беше осъден на девет години затвор за измама и неуважение към съда. Навални нарече обвиненията "политически" и обвини властите, че се опитват да го задържат зад решетките възможно най-дълго. Последователите на Навални и сътрудниците му също биват преследвани от властите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС