Народните представители изслушват вицепремиерите по актуални въпроси

Темата за бежанците от Украйна - отново на дневен ред в парламента. Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев трябваше да отговаря на въпроси колко е похарчила държавата за украинците у нас.

Въпросът къде са настанени бежанците от Украйна пак влезе в дневния ред на депутатите. Този път от БСП призоваха - ако бежанците са в почивните бази, то държавата да помогне за лятната ваканция на работещите българи.

„Само в БДЖ работят 20 000 служители, които чакат своята почивка и ще стане така, че няма да има къде и как да отидат да почиват те и техните семейства”, смята Борислав Гуцанов от БСП.  

Пари за почивка в актуализацията на бюджета няма да има, отговори финансовият министър, но даде идея.

„Станциите ще реализират приход по тази линия. Оттам нататък съответният ръководител на ведомството, в която е станцията, може да реши по какъв начин да компенсира служителите в това ведомство”, заяви Василев.

Опозицията пък попита - колко пари и откъде е дала държавата до момента за спаряване с бежанската криза.

„Вчера вицепремиер Константинова доста набързо и накратичко ни обясни за едни 148 млн. евро, с които държавата ни разполага. До каква степен тези средства се предоставят от републиканския бюджет на страната и до каква степен тези средства, на практика, идват от европейското финансиране през извънбюджетната сметка на „Националния фонд”, попита Деница Николова от ГЕРБ-СДС.

„За първия месец от бежанската криза - март, средствата са от националния бюджет. Те са малко над 15 млн. лева. Средствата, които са използвани за месец април, бяха одобрени с постановление на Министерския съвет и те излизат от сметката на „Национален фонд”. Те са 56 млн. лв. за април. Очаква се да бъде подобна сумата за месец май”, каза още финансовият министър.

Извън темата с бежанците - от опозицията дойде нова атака. От ДПС предупредиха, че страната е изправена пред продоволствена криза и призоваха за решения.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.