Причина за недоволството бяха опашките от тирове по границата

Протест на превозвачи на ГКПП „Капитан Андреево”, докато транспортният министър Николай Събев се срещаше с турските си колеги.

Недоволството е провокирано от липсата на диалог с транспортното ведомство и дългото чакане на камионите на границата. Няколко пъти превозвачите спираха трафика от леки коли.

До среща между протестиращите и министъра не се стигна. 

Събев обеща, че ще бъдат направени промени, които да скъсят престоя на камионите на границата.

Заради информацията за посещението на транспортния министър на границата, превозвачите дойдоха на „Капитан Андреево” с искане за среща и решаване на проблема с дългото чакане на камионите.

„Днес дойдохме с искане да се реши този проблем, който съществува на граничния пункт. Нашите шофьори чакат по 6 дни, по 140 часа чакат и ние искаме адекватни мерки от държавата”, заяви Йордан Арабаджиев, председател на Съюза на международните превозвачи.

„Това, което се случва, е абсурдно, защото ние нямаме никакъв диалог с министър Събев и това води до това, което се случва. Не само камионите -

и автобусите, и колите. Това е подигравка с човешния труд”, заяви Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Според превозвачите една от причините за дългото чакане е и затварянето на частната лаборатория на пункта.

 

„70 000 евро плаща на час бизнесът заради измишльотината да спрем една лаборатория и да караме пробите в София. Това е един от проблемите”, заяви Илиян Филипов, председател БАСАТ.

През това време на пункта транспортният министър се срещна с представители на Турция и обеща решаване на проблемите.

„Ние се договорихме, че от Българска страна ще увеличим капацитета, като се опитаме да достигнем до 2000 камиона на „Капитан Андреево” и до 1000 на Лесово. Вече са командировани допълнително хора от Гранична полиция и от Агенция „Митници”, заяви министър Събев.

Според земеделското министерство към момента проблемът с фитосанитарния контрол е решен и няма струпване на хладилни камиони.

„Имаме достатъчен капацитет. Снощи доста време не сме имали пристигащи, защото се обработват по-бързо, отколкото се подават”, заяви Иван Христанов, зам.-министър на земеделието.

Въпреки че първоначално нямаха намерение да спират движението, след като не дочакаха среща с министъра, превозвачите няколко пъти спряха трафика.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.