Той ще е следващата неделя в София

Национален протест на полицаи и надзиратели следващата неделя ще има. Според източници на NOVA синдикати и ръководство на МВР не са се разбрали на редовното заседание на Съвета за социално партньорство днес следобед. 

Предложението за 20% увеличение на заплатите не е било прието, тъй като униформените искаха минимум 25% отгоре на възнагражденията им.

А при надзирателите темата за парите изобщо не е била засегната. По думи на Синдиката на служителите на затворите в България, ръководството на Министерството на правосъдието не е положило достатъчно усилия, за да извоюва още средства при актуализацията на бюджета.

Зам.-министър Емил Дечев обясни, че няма как ведомството да поиска допълнително финансиране, след като не е изготвен функционален анализ  на работата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” и Главна дирекция „Охрана”. По думите на Дечев синдикатите доброволно и едностранно са напуснали работата на работната група, сформирана за изработването му.

Една от задачите била да се направи преценка къде има по-голямо натоварване. Така можело да се оптимизира щатът - с местене на персонал. За съкращения не е ставало въпрос, категоричен е Дечев.

Надзиратели от цялата страна излязоха пред затворите и следствените арести тази сутрин. За да поискат по-адекватно заплащане за труда си.

„Основното трудово възнаграждение е 1200 лева, което е нищо за този труд. Психическото натоварване е по-голямо, отколкото физическото”, заяви Теодор Стоилов, надзирател.

„Няма да се откажем от изравняване на заплатите в сектор „Сигурност" и съответно след изравняване, да има индексация на заплатите, съобразно инфлацията в нашата държава. Тук говорим за инспектори „Социална дейност", медицинското обслужване”, заяви Емил Велков от синдиката на Служителите в затворите в България.

Малко преди експертния съвет за актуализацията на бюджета, Министерството на финансите отсече:

„Системите, в които е предвидена реформа, ще получат. Има предвидени средства още в оригиналния бюджет, от порядъка на 300 милиона лева. Доколкото знам системата на МВР е в процес  на финализиране на промените. Би следвало да могат да получат достъп до тези средства” заяви Асен Василев.

Най-големият полицейски синдикат обаче не прие тази формулировка.

„Ние не сме запознати с цялостната визия, какво точно ще се случи в министерството. Затова, сме доста скептични към начина, по който се прави тази така наречена реформа”, заяви Илия Хрисимов, член на УС на СФСМВР.

Те напомниха, че от години сградата на Националния институт по криминалистика се руши, а азбестът в стените води до масови онкозаболявания.

„Просто трябва да излезем оттук. Наистина трябва да излезем, от друга страна, на нас ни трябват големи площи. Не толкова, защото ние имаме големи претенции да сме нашироко, а защото  самите апарати изискват специални условия”, заяви Албена Предоева, член на УС на СФСМВР.

Последните разчети за ремонт на близка сграда, подходяща за целта, били за 10 млн. лв.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.