Предстои да бъде представен Годишния доклад за състоянието на околната среда в България

"Тази седмица ще представим Годишния доклад за състоянието на околната среда в България". Това каза министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, предаде БГНЕС.

По думите му докладът ще ни представи някои много тревожни данни, като например, че спрямо предходния месец са отчетени по-ниски нива на водата в реките.

 

Отбелязваме Световния ден на околната среда с посланието „Само една планета“

„Това е годишният доклад за състоянието на околната среда. Този доклад на практика ни показва състоянието на самата околна среда на годишна база и ни дава възможност да си направим оценка накъде вървим“, каза той. И подчерта, че страната ни върви „в негативната посока и трябва да обърнем този тренд“, тъй като „това е изключително важно за тези след нас, но и за самите нас, защото ние сме в едно поколение, което вече вижда последствията от тези действия, които човечеството има спрямо околната среда“.

На въпрос на какво се дължи понижаването на нивото на водите в реките спрямо предходния месец министър Сандов отговори: „Ако си спомним през месец май почти не валя. В същия момент имаше топли дни през април, които голяма част от снеготопенето се изтегли по-рано във времето, така че най-драстичното, което аз видях в този доклад, е този много сериозен спад на речния отток – 35 – 40% спрямо месец април.“

Сандов забрани вноса и развъждането на норки у нас

Той заяви, че това влияе пряко върху екосистемите.

„За щастие, ние бяхме достатъчно предвидливи и не позволихме сериозни изпускания на язовирите през месец март и месец април, което гарантира все пак да има достатъчно питейна вода в значимите язовири за цялата година за населението, защото ако ние бяхме допуснали едно такова по-сериозно изпускане на язовирите, заради страх от наводнения или заради прекомерна нужда на електроенергия, произвеждана от ВЕЦ-ове от тези язовири, ние можеше да се озовем в една много неприятна ситуация да нямаме гаранция за питейните нужди на населението през летния и есенния период“, съобщи Сандов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.