Какви са прогнозите и реакциите, след като три партии остават в коалицията

Изтича ли времето на 47-ото Народно събрание или ще бъде намерен изход от политическата криза? 24 часа след решението на „Има такъв народ” да излязат от коалицията, бурята от политически коментари и нови обвинения не спира. А пропастта между довчерашните партньори става все по-дълбока.

Голямата въпросителна сега е откъде ще дойдат 12-е липсващи гласа за мнозинство в парламента. От „Има такъв народ” увериха, че са сигурни в хората си и пак заявиха, че подкрепа за кабинета „Петков” няма да дават. От формацията на Слави Трифонов дори представиха опция - да не се ходи на избори, а да има ново правителство в рамките на този парламент. От ИТН дори са готови да се опитат да го подредят. Не толкова смели в прогнозите си бяха от БСП и „Демократична България”, които пак застанаха зад гърба на премиера.

А в първия ден на новата политическа реалност липсата на един от партньорите веднага пролича в парламента. С трудното събиране на кворум.

По-малко от 24 часа след труса в коалицията, дойде и първото изпитание. Събирането на кворум в парламента. Дори и с празните места на ГЕРБ-СДС, работата на депутатите започна, но не по същество, а с процедурни хватки и искания за почивки.

Три почивки по-късно народните представители преминаха към законотворчество. А на въпроса каква ще е съдбата на 47-мия парламент се появиха няколко отговора. Още преди да удари пленарния звънец, От „Има такъв народ“ обявиха, че не искат нови избори, а ново правителство начело с тях.

„По-скоро трябва да се опитаме да правим правителство на малцинството, независимо с кой мандат”, заяви пред NOVA Ива Митева от „Има такъв народ”.

Затова от партията на Слави Трифонов били готови да приемат мандат от президента. Но нямало да подкрепят кабинет на „Продължаваме Промяната” или на ГЕРБ.

Ако се завърти рулетката и се стигне до мандата на ИТН, от партията на Трифонов щели да търсят „правителство на широкото съгласие”, обясни Ива Митева.

Митева: Избори не са нужни, трябва да опитаме с нов кабинет

„Ако искахме този премиер да остане, нямаше да изтеглим министрите. Трябва да се опитаме да направим кабинет и трябва всички да се обединим”, заяви Митева.

Такава формулировка реално може да включи и седемте партии в Народното събрание. Ще се включат ли в това съгласие – от „Демократична България“ не казаха.

„Нов кабинет не е като да си купим нови обувки на намаленията”, заяви Христо Иванов, „Демократична България”.

Призоваха да не се стига до нов предсрочен вот и дадоха своето обяснение – защо партньорът им си тръгна.

„Каквото и да ви говорят, да знаете, че става въпрос за пари”, каза Атанас Атанасов.

Мирослав Иванов: Разчитаме на 12 гласа на разума, независимо от кои партии

Работа, а не избори – поискаха от БСП.

„Има конкретни задачи, които трябва да се свършат в парламента. Ако се наложи да ходим на избори, ще ходим на избори”, каза Александър Симов от БСП.

На фона на идеите за нов премиер при този парламент – от „Продължаваме промяната” имат план как да останат в управлението. И продължават да търсят 12-те гласа, които ще им върнат мнозинството в залата.

Иванов: ИТН хвърлиха страната през прозореца

„Разчитаме на 12 гласа на разума, защото пред това правителство стоят доста важни проблеми, които трябва да бъдат решени”, заяви Мирослав Иванов, ПП.

Запитан дали ще се намерят 12 депутати от ИТН да подкрепят, Станислав Балабанов каза, че няма.

Симов, БСП: Надявам се на здрав разум, но ако трябва, ще отидем на избори

„Явно пари за купуване на депутати има, но за пътища и инфраструктура няма”, заяви той.

Така без яснота за оставащото време на 47-мия парламент приключи първият ден без мнозинство за управляващите.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.