Министърът в оставка Гроздан Караджов даде специална пресконференция, от ПП му отговориха с документи

Втори ден скандали и обвинения заради парите за пътища. Министърът в оставка Гроздан Караджов даде специална пресконференция, в която да обясни искал ли е да харчи пари непрозрачно. От „Продължаваме Промяната” му отговориха с документи.

Още вчера министърът на регионалното развитие и благоустройството е подал своята оставка. Това обяви той на брифинг, в който заяви, че не 3,9 милиарда са причина както за напускането на „Има такъв народ” от коалицията, така и за подаването на оставката му. А ваденето на информацията за парите е „фалшиво оправдание” на „Продължаваме Промяната” за разпада на коалицията. От ПП пък контрираха - искани са пари.

ПП публикува документ за „допълнителните средства, поискани от Караджов"

Размяната на думи срещу думи и на документи срещу документи между вече бившите коалиционни партньори стигна и до нови обвинения.

Не искане на пари, а информация за натрупан дефицит. Така министърът в оставка обясни спора за сумата от 3,9 милиарда лева.

„Това е документът, от който става ясно и тук се вижда колко е натрупаният дефицит, натрупан дефицит! Не пари, които Караджов иска, за да напълни гушките на крадливи фирми”, заяви министърът в оставка Гроздан Караджов.

По думите на Караджов - дефицитът идва от това, че министерството трябва да плати на пътни фирми по вече сключени договори.

„Аз никога не съм искал тези пари, няма нито един ред от моя страна, свързан с тези лъжи с такива искания. Никой не е поставял условие за даване на допълнителни средства”, каза Караджов. „Това нещо, че Караджов искал 3,9 милиарда и заради това си тръгвали „Има такъв народ” - това е фалшиво оправдание. Включително на коалиционен съвет е казвано, че тези пари ще бъдат добавени в актуализацията”, заяви Караджов.

МРРБ отговори на ПП за „допълнителните средства, поискани от Караджов”

От „Продължаваме Промяната” контрираха с друг документ - от него става ясно, че два дни преди „Има такъв народ” да напусне коалицията, министър Караджов изпраща предложение за бюджет, подписано лично от него. Не става ясно обаче били ли са обещани парите преди това?

„В тази сметка, която е дадена, тук има плащания по примерно текущи ремонти и поддръжка. Такса „спокойствие” на политически брокери няма да плащаме”, заяви Йордан Терзийски от „Продължаваме Промяната”.

Като лъжа Гроздан Караджов обясни и обвиненията за ин хаус договорите. За решаване на проблема е поискал среща още на 31 януари, която се е състояла едва на 12 май, казва Караджов. Последва и друго обвинение от „Продължаваме Промяната” -  за сключен на 7 юни договор по обществена поръчка с фирма, който се проверява.

„Има обществена поръчка в размер на 16 милиона. И от 12 участника са били отстранени 10. Доколкото разбрах не печели фирмата с най-ниска цена”, заяви Терзийски.

Офертата на фирмата не е нито най-високата, нито най-ниската, участвала на търга.

Екип на NOVA се свърза с фирмата, чест от обединението, спечелило обществената поръчка. От там отказаха коментар, като заявиха, че не са запознати със случващото се в медийното пространство и намесването на фирмата им в спора.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.