Това каза в предаването “Здравей, България” ген. Атанас Атанасов от ДБ

“Дестабилизацията на политическата обстановка в България е някакъв вид победа за руснаците”. Това каза в предаването “Здравей, България” ген. Атанас Атанасов от “Демократична България”. 

По думите му случващото се на политическата сцена в страната обслужва руски интереси. 

“Голяма част от ефектите на войната върху Европа, и съответно върху България, дават своето отражение. Русия има интерес да бъде пробита евроатлантическата общност и най-слабото звено се оказа България”, заяви ген.Атанасов. “Някои от играчите, които участват във вътрешнополитически аспект може и да не си дават сметка за това”, каза още той. 

Йордан Цонев: Антикризисни мерки ще има, бюджетът ще мине на второ четене

“Имам притеснения за българските национални интереси”, заяви още Атанасов. По думите му, за да получим 4 млрд. подкрепа до месец декември по Плана за възстановяване, трябва да бъдат променени 22 закона. 

“Ако няма парламент до декември, ние не можем да изпълни условията за реформи и няма да получим тези пари”, обясни ген. Атанасов. Това той определи като своя “първи страх”.

А, за да има парламент, са нужни преговори между всички политически сили, които са в управлението, и консолидация около евроатлантическата ос, смята той. 

“ДБ сме последователна и лоялна политическа сила. Ние смятаме, че настоящото правителство е изключително полезно за България. Затова сме участвали в съставянето му и в неговата подкрепа. Ще се опитаме да направим необходимото да бъде задържано”, каза още депутатът от “Демократична България”.

Бачийски: От няколко места ме заплашваха, предупреждаваха ме с инфаркт или изчезване

“Вторият ми страх е, че би могло в България да има преформатиране на политическото пространство и да се получи мнозинство, което да поиска излизане на страната ни от НАТО и ЕС. Това не трябва да се допуска”, заяви още той. 

Атанасов отказа да коментира дали ДБ биха станали партньори с ГЕРБ и ДПС.

“Има първа политическа сила, която трябва да отговори на тези въпроси”, смята той. “Ние сме готови на такъв тип разговори, но нека не изпреварваме събитията. Аз смятам, че би трябвало да се търси подкрепа за настоящото правителство и извън настоящото мнозинство”, допълни Атанасов и попита: “Тези, които са в опозиция и осъзнават същите рискове за България, те готови ли са да направят компромис за интересите на страната?”

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.