В понеделник работници излязоха на протест

Заплатите на служителите в НЗОК трябва да се увеличат с 30-40%. Такова мнение изрази в студиото на „Твоят ден” д-р Страшимир Генев.

„В районна здравна каса един лекар контрольор получава между 1000-1200 бруто заплата. Той отива на проверка в лечебно заведение, където колегите му получават 4-5 пъти по-голямо възнаграждение. Как този контрольор ще проверява някой, който взима много повече от него?”, пита лекарят.

Работници на НЗОК излизат на протест

На въпрос има ли риск да спрат плащанията  към болници, ако не бъдат чути исканията на служителите в НЗОК, Генев обясни следното:

„Това са само предупредителни стачни действия. Така, че едва ли това ще се отрази тежко на заплащанията. Искам да обясня причините за протеста. Освен, очевидното повишение на цени на хранителни продукти, електроенергия, битови разходи и двуцифрена инфлация, съществуват и специфични причини. НЗОК от години е товарена чрез Закона за бюджета на касата с нови и нови дейности и функции. От началото на тази година трябваше да поеме експертизи на нови лекарства и медицински изделия”.

По думите му Надзорният съвет не е пожелал да се срещне със служителите на касата.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.