От WWF България започнаха кампания за ефективно използване на енергията

Кампания за ефективно използване на енергията в домакинствата започнаха от WWF България. Заради кризата и трудностите, които ни очакват, особено през студените месеци, Апостол Дянков, ръководител програма „Климат и енергия“, разкри в „Социална мрежа" как може да повлияем на сметките.

 „Енергийната бедност е проблем. В България ¼ от домакинствата изпитват проблеми със сметките за енергия. Повечето казват, че не могат да отопляват жилищата си адекватно през зимата. Смятаме, че трябва да изразходваме по-малко енергия, която се произвежда от изкопаеми горива. Това е много важно в дългосрочен план. Най-евтината енергия е тази, която спестяваме с разумно поведение”, каза той. И даде няколко съвета за това как може да пестим от електроенергия.

„Например, при прането да ползваме по-ниска температура. Препоръчваме стаите да се боядисват с по-светъл цвят, защото през зимата не трябва толкова да използваме уреди за осветление. Освен това, когато готвим, да изключваме фурната 10 минути преди да е готово яденето. Да се вземат по-ефективни уреди, които пестят енергия”, допълни Апостол Дянков.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.