По думите й, ако не бъде отговорено на нуждите на бизнеса, ще има двойно по-висока инфлация

“Бюджетът трябва да се промени така, че да отговаря на нуждите както на гражданите,така и на бизнеса. Иначе актуализацията му е безсмислена”. Това заяви в предаването “Денят на живо” по NOVA NEWS Ваня Григорова, икономически съветник на президента на КТ “Подкрепа”.

“Ако не бъдат наложени тези промени както ги искаме, ние смятаме, че този бюджет няма да е устойчив”, каза още Григорова.

По думите й, ако не бъде отговорено на нуждите на бизнеса, ще има двойно по-висока инфлация, отколкото е настоящата.

Приеха актуализацията на държавния бюджет на първо четене

Към днешна дата тя е 15,4%. “Инфлацията в момента е такава, каквато не сме виждали от години”, каза икономистът и заяви, че “всичко това се случва заради увеличението на цените на енергоресурсите”.

Синдикатите изразяват критики към бюджета, които обаче не са чути от управляващите, каза още Ваня Григорова. “Особено що се касае до увеличението на минималната работна заплата. Това ще се отрази много тежко на българските граждани и на управляващите”, поясни тя.

Добрин Иванов: Страхуваме се, че след 1 юли няма да има компенсации за бизнеса заради скъпия ток

Икономистът заяви, че ако на второ четене нуждите на хората в Здравната каса не бъдат чути, ще има протести.

“Колегите, които са там, ще минат към безсрочни, ефективни стачни действия. Вече беше проведена едночасова стачка в понеделник, това ще продължи”, категорична бе Григорова.

Икономистът коментира и политическата обстановка у нас. 

Асен Василев: Няма значение кое правителство ще изпълнява бюджета

“Много е лесно да говориш за морал, когато си извън политиката и е много трудно да го спазваш, когато вече си вътре”, заяви тя и допълни, че има възможност “в следващите няколко дни да бъдат склонени и други депутати да се присъединят към управляващата коалиция, поне по отношение на гласуването и подкрепата за нея, така че да може да мине бюджетът”. 

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В КОАЛИЦИЯТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.