"За" гласуваха 133 депутати , "против" - 104, без "въздържал се"

Народното събрание прие актуализацията на държавния бюджет на първо четене. "За" гласуваха 133 депутати , "против" -  104, без "въздържал се".

Предвижда се увеличение на новия дълг с 3 млрд. лева, нулева ставка на хляба, намаляване на ДДС за парното и газа.

Държавата се нуждае от повече пари до края на годината, за да се справи с кризите, обясни по време на дебатите финансовият министър Асен Василев.

"Повече доходи у хората и фирмите, както и ДДС-то на хляба като основен хранителен продукт. Освен това се увеличава и данъчният кредит за работещи семейства”, обясни Василев. Той призова за разбиране, за да може от 1 юли пенсиите в страната да са по-високи. 

От "Има такъв народ" обявиха, че ще дадат подкрепа на новата сметка. Но само за начало. Бившите партньорите имали и критики към актуализацията. 

"Липсват каквито и да било реформи и структурни промени, които да направят българската икономика по-конкурентна, иновативна и устойчива”, заяви от парламентарната трибуна Любомир Каримански. 

Новият бюджет може да е празен чек за друго управление, признаха от “Демократична България”

“Апелираме за по-консервативни предложения - не е ясно този бюджет кой ще го изпълнява. Това е бюджет на цяла България”, каза Владислав Панев от ДБ.

Все пак властта призова. 

"Дай Боже да се приеме бюджетът, защото така ще има повече стабилност. Хиляди български фирми и десетки хиляди български семейства очакват рамото на българската държава”, каза Румен Гечев от БСП.

А опозицията използва бюджета, за да критикува. 

"Актуализацията не се справя с нито една от кризите в България”, смята Кирил Ананиев от групата на ГЕРБ-СДС. А лидерът на "Възраждане” Константин Константинов го обяви като "бюджет за спасяване на кожата”.

От вдигането на тавана на дълга на страната се притесниха от ДПС. 

Изпитанието за приемане на корекцията на бюджета ще е на финала, при окончателното му гласуване.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.