Според Диана Радославова има и деца, съблечени напълно голи, кражби и унизителни практики от гранична полиция

"За 2021 година има регистрирани 2613 инцидента на принудително отблъскване на бежанци по южната граница, което засяга над 44 000 души. Има над 150 сигнала. Бежанците влизат през "зелена" граница и се предават доброволно на полицията. Без законова процедура хората физически са изблъскани от пролука в ограда. Има и деца, съблечени напълно голи, кражби и унизителни практики от гранична полиция. Заведени са 5 наказателни дела, подадени са сигнали до прокуратурата". Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS адвокатът за правата на бежанците Диана Радославова.

По повод на Световния ден на бежанците фокусът е върху правото им на достъп на територия. "Остава прикрит проблемът е насилственото отблъскване на бежанци по южната ни граница, докато северната е широко отворена. Има двоен стандарт, свързан с груби нарушения на човешките права. Бягащите от войната в Близкия изток нямат документи и не могат да влязат легално у нас", обясни тя.

Според нея мнозина от бежанците от Близкия изток са непридружени деца или жени.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.