Според нея трудовите договори на бежанците в България са над 5800

"Украинските бежанци у нас в момента са 81 486. Те са поискали временна закрила. От тях 45 000 са деца. С личния си номер на чужденец, след регистрация, всеки бежанец може да се възпозва от своите права". Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS председателят на Агенцията за бежанците Мариана Тошева.

По думите й молбите за международна закрила от страна на бежанци от Близкия изток са 8327, от тях - 1423 са от непридружени непълнолетни. "Усилията са насочени към мотивиране и свързване на украинците с работодатели. Работи се по механизъм за дневна грижа за децата заради липсата на места в детските градини", посочи тя.

Според нея трудовите договори на украинци у нас са над 5800. "Те са IT специалисти, заети в сферата на услугите и шивашката промишленост. Правителството прави опити да включи медицинските кадри под формата на здравни медиатори към лечебни центрове", обясни Тошева.

И допълни, че в разпределителните центрове по морето напрежение в момента няма. "От хотелите продължават да излизат украински бежанци. До 31 август завършва втората фаза на програмата", коментира Тошева.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.