Най-силно ще бъдат засегнати бежанците в Етиопия, Кения, Южен Судан и Уганда

Световната програма по прехраната на ООН ще намали почти наполовина размера на хранителните дажби за бежанците заради продоволствената криза, съобщи агенция Блумбърг.

„Принудени сме да вземем напълно отчаяно решение и да съкратим хранителните дажби за бежанците, които разчитат на нас за своето оцеляване”, заяви изпълнителният директор на програмата Дейвид Бизли.

По оценка на ООН, от намаляването на дажбите най-силно ще бъдат засегнати бежанците в Етиопия, Кения, Южен Судан и Уганда.

ООН: Повече от 7 млн. души са напуснали Украйна

Войната в Украйна и предприетите в отговор на нахлуването санкции от страна на САЩ и ЕС срещу Русия доведоха до нарушаване в доставките на зърно, което засилва риска от продоволствена криза в редица държави по света.

От началото на годината цената на пшеницата и царевицата се увеличи съществено. По време на заседание на Съвета за сигурност на ООН в края на май беше отбелязано, че запасите от пшеница в света ще стигнат само за 10 седмици, а ситуацията е по-сложна, отколкото по време на кризата 2007-2008 г. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС