Той има намерение да консолидира още повече редиците на Западните страни пред Русия

Президентът на САЩ Джо Байдън отпътува за Европа, където ще участва в две срещи на върха и където има намерение да консолидира още повече и то трайно редиците на Западните страни пред Русия, предаде Франс прес.

В Германия, в Елмау, Байдън ще участва от утре до вторник в срещата на върха на Г-7. След това отива в Мадрид за участие в срещата на върха на НАТО.

Байдън подписа първия от десетилетия закон за контрол над оръжията

Според Джон Кърби, координатор в Белия дом по стратегическите въпроси, това пътуване идва в повратен момент за трансатлантическата солидарност. Според Кърби Байдън има намерение да покаже на съюзниците си, че противопоставянето на Русия и това на Китай са допълващи се, а не противоречащи си цели.

Вашингтон си е поставил три големи цели за срещата на върха на Г-7 - нарастване на натиска над Москва, отправяне на конкретни предложения за реагиране на скока в цените на енергията и храните и поставяне на основите на инфраструктурно партньорство на Г-7 с развиващите се икономики.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА