Вицепрезидентът прикани в двете страни да бъде забранена дейността на организации, които Турция смята за терористични

Турските власти все още не виждат конкретни стъпки от страна на Швеция и Финландия, които биха накарали Анкара да преразгледа позицията си за присъединяването към НАТО на двете северни страни, съобщи в неделя вицепрезидентът на Турция Фуат Октай по телевизия "Си-Ен-Ен-Тюрк".

Ние чакаме конкретни действия от страна на Швеция и Финландия, каза Фуат Октай, коментирайки позицията на Турция преди срещата на НАТО в Мадрид, на която се планира да бъде разгледан въпросът за присъединяването на двете северни страни към НАТО. Октай уточни, че стъпки, които удовлетворяват Турция, засега не са предприети.

Ердоган: Швеция и Финландия не са предприели стъпки, за да разсеят опасенията на Турция

Под "конкретни" стъпки турският вицепрезидент има предвид в Швеция и Финландия да бъде забранена дейността на организации, които Турция смята за терористични и да бъдат предоставени съответни писмени задължения.

По мнението на нашата страна НАТО е "чадър за сигурност", поради което всички влизащи в блока страни поемат върху себе си задължения за защита на общите граници. Ние не искаме страни, поддържащи терористични организации, да се намират в пределите на границите на НАТО. Това е нашата позиция, а възражения против разширяването на НАТО ние нямаме, заяви Октай.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БТА