В страната до момента има регистрирани 306 случая

Правителството на САЩ увеличава усилията си за спиране на разпространението на маймунската шарка чрез изпращане на стотици хиляди дози ваксина до отделните щати в следващите месеци. Разширява се достъпът на най-застрашените и увеличаване на доставките в районите с голям брой случаи, съобщи Ройтерс.

Обявеният план за действие включва бързо разширяване на достъпа до дози от ваксината „Джинеос“ на „Бавариан Нордик“, който досега е бил ограничен.

СЗО: Маймунската шарка не е глобална здравна криза на този етап

Щатските и местните здравни служби могат да поръчват и ваксини AКAM2000 на „Емърджънт Байосолюшънс“, която е с много по-голямо предлагане, но има повече странични ефекти и не може да се използва от всички, включително от хора с отслабен имунитет.

Администрацията на Байдън ще отпусне 296 000 дози от „Джинеос“ от националния запас през следващите седмици, като 56 000 ще бъдат разпространени незабавно, а 1,6 дози - в следващите няколко месеца, съобщиха официални лица.

В САЩ има 306 случая на маймунска шарка. Въпреки че вирусът е ендемичен в някои части на Африка, в момента е обхванал и страни, в които обикновено не е наличен.

ВСИЧКО ЗА МАЙМУНСКАТА ШАРКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА