Вижте кои ключови според него реформи са подкрепени днес в комисия

„Знам от колегите, че са разговаряли по тази тема предварително. Знам, че разговори са водени”. Така  Мартин Димитров от гражданската квота на ДБ отговори на въпрос откъде ДБ е научила за изгонването на 70 руски дипломати от страната ни. Той не уточни дали това е станало на коалиционен съвет и дали БСП са участвали в тези разговори. И се оправда с това, че при тях всеки отговаря за отделни теми, а той е в сферата на икономическите въпроси.

България гони 70 руски дипломати

В предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS той каза, че категорично подкрепят тази мярка, защото: "Сещу България се води хибридна война.И ние трябва да вземем всички мерки да ограничим последствоията и проблемите, които следват от тази война. Би трябвало да има реципрочност на дипломатите – колкото  има България в Русия, толкова да има и Русия в България”, посочи Димитров.

ГОНИМ РУСКИ ДИПЛОМАТИ: Политическите реакции

Радев: Дано Петков е обмислил мащабите и последствията от изгонването на руските дипломати

Относно отхвърлените компенсации за бизнеса заради електроенергията и острата му реакция след това, Димитров уточни: "По време на обсъждането на бюджета днес ще бъде направена корекция и по темата ще има предложение, тоест решение на този въпрос ще се намери”. 

АОБР: Безотговорно парламентарно гласуване обрича икономиката

Той съобщи още, днес на комисия е било объсдено и подкрепено внесено от него и група народни представители предложение за даряване на храни, които са в срок на годност. „То беше прието с пълно единодушие, което е добър пример как могат да се правят ключови реформи в трудна ситуация", посочи Димитров.

По думите му това ще доведе до сериозно нарастване на даренията на годни храни, от които имат нужда много хора. Той обяви и друга, подкрепена от комиися реформа, предложена от тях - свободните капацитети в данъчните складове да се обявяват пред Агенция „Митници” и тя да ги публикува на отделен уебсайт, така че да се увеличи конкуренцията и вноса. Според Димитров това потенциално ще доведе до намаляване цените на готивата. „Това предложение е на път сега да бъде прието. Имаме нужда сега да се случи”.

Подкрепена в комисия е и мярката за 25 ст. отстъпка на бензинова колонка за гражданите. "Човек като зарежда гориво, показва талона си, ще му бъде записан номера и ще получава отстъпката", обясни депутатът.

В ефир Димитров обяви намерението си от трибуната да каже: „Има две политически гласувания в парламента – едното е за правителството, другото е за бюджета. И фактът, че ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” се договориха и увеличават разходите с тези 760 млн. лв. означава, че между тях има формална коалиция”.

Гледайте целия разговор във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.