Става дума за драстична диспропорция на дипломатите в двете страни

"Да, говореше се за информация от ДАНС. Аз не съм я виждал. Моето разбиране е, че основната обосновка на  решението, и то е обсъждано, и по моя информация има решение на МС по тази тема. Може да съм грешно информиран.От 18 май е моята информация". Това коментира пред журналисти съпредседателят на ДБ Христо Иванов по темата за изгонването на руски дипломати от страната. 

България гони 70 руски дипломати

Става дума за прилагане на принципа за пропорционалност, който е залегнал във Виенската конвенция за дипломатическите оношения, поясни Иванов. Според тази конвенция трябва да има пропорционалност между дипломатическите представители на две страни.

Василев: Изгонването на руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на МС

"Русия  до момента имаше, ако не бъркам, над 118 души, България има под 10 души в Москва. Очевидно става дума за драстична диспропорция. И от тази гледна точка на мен ми се вижда това едно решение, което стъпва на този утвърден дипломатически принцип и има своето рацио".

По думите на Иванов със сигурност не става дума за 70 дипломати. "Мисля, че дипломатите са доста по-малко – около 10-тина". В групата се включват дипломати и технически персонал в посолството, добави той.

Захарова: България екстрадира руски дипломати по поръчка отвън

На въпрос защо чак сега става факт това решение, Иванов отговори, че доколкото разбира, в Министерството на външните работи е имало процеси, които е трябвало да протекат, но той не може да бъде източник на информация за това.

Според Христо Иванов не е само какво има в ДАНС. "Въпросът е, особено след като Русия ни обяви за враждебна страна, е редно да възстановим пропорцията в дипломатическите взаимоотношения. И да се надяваме, че един ден една демократична Русия, която е насочена към спазване на международния ред, ще можем да преразглеждаме отношенията си с нея”.

На въпрос дали биха препоръчали на ПП да сменят кандидат премиера си, за да върнат БСП на масата на преговори, той отговори: „Мисля, че трябва да обсъдим всички възможни варианти”.

Нинова: Стопираме всякакви преговори с ПП за съставяне на правителство

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.