БСП спира преговорите с ПП, иска КСНС при президента

За изслушване на премиера и службите настояха по-рано днес от БСП. Те поставиха ултиматум към „Продължаваме Промяната” и поискаха президентът спешно да свика Консултативен съвет за национална сигурност.

24  часа след информацията за гоненето на 70 руски дипломати от страната, от БСП решиха - замразяват  всякакви преговори с „Продължаваме Промяната” за съставяне на кабинет.  Причината - според Левицата решението е взето еднолично от премиера в оставка Кирил Петков. Заради това те поставиха новата червена линия. За да седнат на масата за преговори, очакват „Продължаваме Промяната” да предложи ново име за министър-председател. Последва незабавна реакция от партиите в бившата четворна коалиция.

След продължил близо 2 часа Изпълнителен съвет на един от коалиционните партньори – БСП, стана ясно, че новата червена линия за съставянето на кабинет е Кирил Петков.

„Стопираме всякакви преговори с „Продължаваме Промяната”. Решението да бъдат изгонени 70 дипломати от Русия е безпрецедентно в българската дипломатическа  история. Това е на прага на скъсване на дипломатическите отношения. За нас то е абсолютно неприемливо и по начина, по който е взето, и по съдържанието в него”, обяви лидерът на БСП и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова. Според нея решението е взето еднолично от премиера в оставка, а не в Министерския съвет.

Нинова: Стопираме преговорите с ПП за съставяне на правителство

„Ще се върнем на масата за преговори, ако „Продължаваме Промяната” предложат друг кандидат за министър-председател и Кирил Петков поеме отговорност за това си поведение”, категорична е Нинова.

Още вчера обаче Петков обясни решението с данни на ДАНС за чужда намеса в политиката на страната. „Това не е агресия към руския народ, но когато чужди правителства се опитват да работят и да се месят във вътрешните работи на България, ние имаме ясни институции, които ще противодействат на този тип действия и в неделя очакваме един пълен самолет да замине обратно за Москва”, обяви тогава премиерът в оставка.

Гюров: Надяваме се от БСП да осмислят становището си

Лидерът на БСП поиска изслушване на службите в Народното събрание. „Влизаме в момента в залата и искаме закрито заседание на НС и изслушване шефа на ДАНС за доклада, който е изготвил и предоставил до този момент може би единствено на г-н Петков”, допълни вицепремиерът в оставка и призова президента да свика Съвета за национална сигурност. „Ако президентът не знае, че има такъв доклад на ДАНС, то нещо категорично не е наред в държавата”, смята Нинова.

Иванов за руските дипломати: По моя информация има решение на МС от 18 май

Според председателя на парламентарната група на „Продължаваме промяната” новият разрив не е окончателен. „Сега имаме нова информация - трябва да седнем, да обмислим и да се върнем на масата за преговорите, където се надяваме и от БСП да осмислят тяхното становище”, каза Андрей Гюров.

За третия в коалицията -  „Демократична България”,   това решение на БСП е крачка към предсрочни избори. „Не само още една крачка към избори, а към заплахата от все по-голяма неуправляемост и хаос. От тази гледна точка, както беше случаят с изявленията на г-н Трифонов, искам да призова всички към здрав разум”, призова Христо Иванов.

Йорданов: Кирил Петков е Бойко Борисов с диплома от Харвард

Още с напускането на коалицията, „Има такъв народ” поставиха същата червената линия - Кирил Петков. „Кирил Петков не става за премиер. Той не става за човек с власт. Кирил Петков е Бойко Борисов с диплома от Харвард”, каза депутатът от ПГ на ИТН Тошко Йорданов по-рано през деня.

От „Продължаваме Промяната” настояват, че път за преговори има, а до връчването на първия проучвателен мандат всички опции остават на масата.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.