Оценяват се бойните способности на тактическа група за специални операции

Над 100 български командоси ще поемат бойно дежурство в Силите за отговор на НАТО. Групата е част от състава на съвместното командване на специалните операции и беше сертифицирана на летище Чешнегирово. В бившата авиобаза командосите демонстрираха бойните си способности.

По време на военното учение „Невидима кама“ днес стана ясно бъдещето на летище Чешнегирово.  Авиобазата, която към момента е обект с отпаднала необходимост още тази година ще премине към състава на Специалните сили на Българската армия. Тук командосите  ще се провеждат въздушно-десантната и тактическата подготовка. Ще бъде позициониран и Учебния център за  бойно осигуряване. Иначе днес по време на зрелищните демонстрации днес командосите показаха обезвреждане на терористи и освободиха автобус със заложници.
 
Парашутни скокове на голяма и ниска височина, стрелба на пределно къси дистанции и акция по обезвреждане на терористи, барикадирали се в сграда демонстрираха командосите.  Това е част от подготовката за им бъдещото бойно дежурство в НАТО.
 
Обградените в сградата терористи викат подкрепление. По пътя им командосите успяват да блокират и неутрализират нападателите.  След което с помощта на хеликоптер напускат района. В акцията по преследване на терористи, отвлекли автобус със заложници участва и бойното куче Мак.

Военен пострада при скок с парашут край Пловдив

Най-голямото предизвикателство за командира на Специалните сили е да запази числения състав на групата, която от години се е готвила за мисията в НАТО. Причината командосите напускат заради „неадекватно възнаграждение“.

 "Тези възнаграждения, които остават непроменени вече две години не са адекватни на моментна ситуация с тази инфлация в страната. Българският военнослужещ трябва адекватно възнаграждение, а не да се налага със сълзи на очи да напуска българската армия и да търси по-добро препитание, по-добро възнаграждение, за да може да издържа семейството си", заяви генерал-майор Явор Матеев, командир на СКСО.
 
И още - летището в Чешнегирово  ще бъде отново активно военно съоръжение в българската армия като става част от състава на Специалните сили.
 "Тук водим вече част от тактико-специалната подготовка. Тук планираме в следващите години да бъде предислоциран  учебният център и центърът за бойно осигуряване на Силите за специални операции. Тук предвиждаме да изградим и айродинамичен тунел", посочи още Матеев.

В края на учението тактическата група за специални операции беше сертицифирана. От 1 януари догодина те ще поемат бойното дежурство в Силите за отговор на НАТО.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.