Стресът в нормални граници е задължително условие, за да функционираме добре

Ако искате да успеете, полагайте усилия, защото нищо не става на готово. Прекалено много усилия водят до прегаряне и психически разстройства. Как да намерим баланса между двете усилието в името на успеха и почивката в името на здравето?

Според психолога Никола Йорданов рецептата за успех е да имаме социална мрежа в реалността - хора, на които да можем да се обадим за съвет и подкрепа. "Професионалната изява е важна, но само ако правим нещо, в което виждаме смисъл. Стресът в нормални граници е задължително условие, за да функционираме добре. Дистресът е когато напрежението продължава около 3 месеца. След 3-тия месец се появяват странични заболявания, тогава се получава и бърнаут, сходно е с депресията. Постоянно сме уморени и нямаме желание да правим нищо", разкри той.

По думите му него един човек максимум 90 минути човек може да бъде съсредоточен без да направи пауза. "Трябва да изключваме от време на време, а също и да премахнем структурните проблеми, ако имаме нездравословни отношения, те неизбежно ще ни натоварват. Ако не издържате в конкретна ситуация, я променяте, или променяте себе си", посочи Йорданов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.