Това поставя в тежка ситуация стотици хиляди

Русия спря работата на консулските си служби, което поставя в тежка ситуация стотици хиляди в България.

След решението България да намали състава на руски дипломати у нас някои консулства са спрели временно работа. Това е създало проблеми на руските граждани в страната ни, разказва руският гражданин Мария Боровик.

„Това е голям проблем, защото ние, като руски граждани с руски паспорти, можем да получаваме услуги от нотариус само в консулства”, обясни тя.

Въпреки съобщенията, че консулството във Варна не приема граждани, днес по обяд то беше отворено. Един от отзованите дипломати е генералният консул във Варна Владимир Климанов.

Консулството в Русе обаче е затворено, показа проверка на NOVA. То е първото дипломатическо представителство на Русия, открито през 1865 година.

България пък ще закрие представителството си в Екатеринбург. „България затваря много комуникационни канали, защото голяма част от тези дипломати са представлявали интересите на определени служби на Русия. Това е нормално. Но, от друга страна, те служеха за комуникационни канали за различни дипломатически връзки. Например - изваждането на екипажа на кораба „Царевна”, коментира дипломатът Милен Керемедчиев.

Още в сряда посланик Елеонора Митрофанова обяви, че за да бъде един човек обявен за персона нон грата са необходими доказателства.

„Просто обявяване за „персона нон грата” накуп, като списък е безпрецедентно и нещо ново в дипломатическата практика. Сега се води „играта без правила”, отбеляза тя.

В студиото на „Здравей, България” обаче бившият външен министър Надежда Нейнски обясни, че правителството не е длъжно да обяснява на Москва защо гони дипломати.

„Една държава извън НАТО и ЕС се намесва във вътрешните ни работи. На първо място хората, които са патриоти в България, трябва да кажат - „Това не може да бъде допускано”, посочи тя.

Руските дипломати и служители, заподозрени като заплаха за националната сигурност, трябва да напуснат България най-късно на 3 юли.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.